Iohannis a felicitat-o pe Liz Truss pentru câștigarea șefiei Partidului Conservator: Relațiile bilaterale se vor aprofunda

Iohannis a felicitat-o pe Liz Truss pentru câștigarea șefiei Partidului Conservator: Relațiile bilaterale se vor aprofunda
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 05/09/2022, 17:26

Președintele României a felicitat-o, printr-un mesaj pe Twitter, pe Liz Truss pentru câștigarea șefiei Partidului Conservat și pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii.

”Felicitări @trussliz pentru că a devenit noul lider al Partidului Conservator. Sunt încrezător că, sub conducerea dumneavoastră în calitate de viitor premier al Marii Britanii, relațiile noastre bilaterale vor continua să se aprofundeze și să se extindă sub auspiciile #Parteneriatului nostru Strategic” , este mesajul transmis pe Twitter de către președintele Klaus Iohannis.

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, urmând să fie nominalizată pentru postul de premier, relatează Reuters.

Aceasta a obţinut 81.326 de voturi, iar Rishi Sunak 60.399, a anunţat Sir Graham Brady, care a subliniat că votul a fost ”liber şi corect”.

În vârstă de 47 de ani, ea va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În tinerețe, Truss a militat pentru legalizarea canabisului și pentru abolirea monarhiei.

Cine este Liz Truss

Liz Truss este pe cale să devină a treia femeie premier din istoria Marii Britanii după o cursă internă grea câștigată în fața lui Rishi Sunak. Învestirea ei va avea loc marți, după o vizită la regina Elisabeta a II-a.

Fost ministru de Externe, cu o poziționare foarte de dreapta, mai ales în chestiunile economice, Liz Truss se va confrunta încă din prima zi la șefia Guvernului britanic cu criza legată de creșterea costului vieții.

O misiune delicată și riscantă, în condițiile în care doar 35% din britanici cred că va face o treabă bună ca premier – după cum arată un sondaj publicat de Inews.

Membră a Guvernului britanic încă din 2014, Liz Truss este cunoscută pentru parcursul său atipic și felul direct de a comunica în public.

Aceasta provine dintr-o familie „foarte de stânga”. Tatăl său este profesor emerit de matematică la Universitatea din Leeds. Mama ei, infirmieră și profesoară, a făcut parte din Campania pentru Dezarmare Nucleară (CND). Potrivit BBC, părinții ei s-au declarat „îngroziți” când au aflat că fiica lor s-a alăturat Partidului Conservator.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase