Iohannis află în iunie dacă își recuperează casa din Sibiu

Iohannis află în iunie dacă își recuperează casa din Sibiu
Publicat: 25/01/2016, 11:22

Magistrații Curții de Apel Brașov au decis, luni, să amâne judecarea cauzei pentru 6 iunie, pentru citarea unei părți implicate în acest dosar, care are domiciliul în SUA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Între timp, ar urma să fie analizată, în luna februarie, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, o cerere de strămutare a procesului, depusă de familia Iohannis.

În 12 noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis și soția acestuia au pierdut definitiv procesul privind un imobil pe care îl cumpăraseră în centrul municipiului Sibiu. Curtea de Apel Brașov a menținut atunci o decizie dată în 2014 de Tribunalul Brașov, care anula un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Klaus Iohannis, soția acestuia, Carmen Iohannis, soacra președintelui și moștenitorii unui imobil din centrul municipiului Sibiu.

Decizia Curții de Apel Brașov este irevocabilă, însă președintele Klaus Iohannis declara atunci că soluția instanței îl „nemulțumește” și că, împreună cu avocații săi, caută modalități de a contesta hotărârea.

În 27 noiembrie 2015, la Curtea de Apel Brașov a fost înregistrat dosarul care are ca obiect „anulare act”, după ce avocații președintelui au formulat o contestație în anulare, prin care cer revizuirea deciziei din 12 noiembrie.

În 4 ianuarie, la primul termen de judecată, instanța brașoveană a amânat judecarea cauzei până la 25 ianuarie. „Având în vedere lipsa de procedură cu intimata Baștea Rodica și pentru a se depune la dosar motivele contestației în anulare, amână judecarea cauzei la 25.01.2016”, a stabilit instanța.

Potrivit presei locale din Sibiu, istoria imobilului respectiv și a proceselor care s-au iscat în jurul lui este îndelungată. Casa, care are peste 150 de metri pătrați și în care funcționează o bancă și mai multe firme, a fost a unei familii din localitatea Porumbacu de Jos, județul Sibiu. La moartea celor doi soți, din cauza faptului că nu aveau moștenitori, imobilul a intrat în posesia statului român și a fost cumpărat de chiriași, atunci când acest lucru a fost posibil.

Ulterior, în instanță, un bărbat pe nume Nicolae Baștea a arătat că este nepot al foștilor proprietari ai imobilului din centrul Sibiului, iar contractele de vânzare-cumpărare ale chiriașilor au fost anulate. Familia Iohannis a devenit proprietară a imobilului după ce a cumpărat părțile de proprietate ale urmașilor lui Nicolae Baștea.

Nemulțumiți de această stare de fapt, foștii chiriași au deschis o serie de procese și au depus plângeri în urma cărora s-a inițiat și o cercetare penală pentru stabilirea modului în care Nicolae Baștea a obținut certificatul de moștenitor.
Cercetarea a rămas însă fără urmări, procurorii stabilind că nu se impune începerea urmăririi penale.

Procesele civile intentate s-au mutat la diverse instanțe, care au dat diferite soluții de-a lungul anilor. Toate părțile implicate au recurs la diferite căi de atac, astfel că procesele au continuat.

În 16 mai 2014, Tribunalul Brașov constata „nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 924/01.06.1999 de BNP Bucsa Radu Gabriel (notar din Sibiu – n.r.) încheiat între pârâții Baștea Ioan – decedat (moștenitor al lui Nicolae Baștea – n.r.), moștenitor fiind Baștea Rodica, în calitate de vânzător, și Johannis Carmen Georgeta și Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători”, din cauza neclarității certificatului de moștenitor al lui Nicolae Baștea.

Soții Iohannis au contestat decizia Tribunalului Brașov la Curtea de Apel Brașov, dar prin decizia din 12 noiembrie 2015, sentința dată de Tribunal a fost menținută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului