Iohannis, reacție la 4 zile după amenințările lui Putin: „Nu pot să ne intimideze”

Iohannis, reacție la 4 zile după amenințările lui Putin: „Nu pot să ne intimideze
Publicat: 31/05/2016, 12:53
Actualizat: 19/07/2016, 00:20

„Recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”, a spus Iohannis la deschiderii Programului ”Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, eveniment care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Președintele a declarat că situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre nu a evoluat într-un sens pozitiv și că provocările curente au un spectru mai larg „cu un complex de amenințări pe care nu le puteam anticipa cu câțiva ani în urmă și care fac mediul de securitate imprevizibil”.

„În Est, avem de-a face cu Federația Rusă mai activă, mai agresivă cu vecinii săi, care încalcă normele de drept internațional și care, prin acțiunile sale de militarizare a spațiului Mării Negre, inclusiv în Crimeea ilegal ocupată, a afectat grav echilibrul de securitate la Marea Neagră”, a menționat el, subliniind că mediul de securitate din Sud este instabil și există amenințări la adresa securității energetice și cu atacuri cibernetice.

„În viziunea noastră, cele două dimensiuni ale securității europene, cea Estică și cea Sudică, trebuie tratate sistemic, prin identificarea unor opțiuni, atât pentru creșterea securității și a rezilienței statelor europene, cât și pentru proiectarea securității, democrației și prosperității în vecinătatea noastră. Cred, așadar, că trebuie să oferim soluții integrate, care să aibă în vedere elemente de securitate și umanitare și care să abordeze, în primul rând, cauzele focarelor de insecuritate, nu numai consecințele acestora”, este de părere șeful statului.

De asemenea, el a amintit de mandatul României la summit-ul NATO de la Varșovia, reiterând că țara noastră va pleda inclusiv pentru o atenție sporită acordată Mării Negre.

Iohannis s-a referit și la anexarea ilegală a Crimeei de Federația Rusă, considerând că problema securității energetice a căpătat astfel o dinamică și o semnificație nouă.

Președintele a participat la ceremonia de deschidere a unui program academic referitor la securitatea din regiunea Mării Negre organizat în baza colaborării instituționale dintre Administrația Prezidențială și Serviciul Român de Informații, prin Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, în parteneriat cu Universitatea Harvard și Universitatea Națională de Informații din Statele Unite ale Americii.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat vineri România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american, considerat o amenințare la adresa Moscovei, relatează Reuters.

Aflat în vizită în Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deși Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul și aliații săi au ignorat aceste avertismente.

„Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu știau pur și simplu ce înseamnă să fie ținte, atunci azi vor fi forțați să ia anumite măsuri pentru a-și asigura securitatea”, a declarat Putin vineri seară la o conferință de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras. „Va fi aceeași situație și în cazul Poloniei”, a avertizat liderul rus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE