Iohannis: Vom continua să acționăm pentru aderarea la Spațiul Schengen și la zona Euro

Redactor:
Alexandru Costea
Iohannis: Vom continua să acționăm pentru aderarea la Spațiul Schengen și la zona Euro
Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, că România va continua să acționeze pentru aderarea la Spațiul Schengen și zona Euro. Șeful statului a reiterat obiectivul României de a deveni membru OCDE.

„Anul 2019 a adus României un Guvern care rezonează cu Președintele în toate dimensiunile guvernării, inclusiv în ceea ce privește politica externă. Vă asigur, cu toată responsabilitatea, că voi urmări și în continuare ca România să rămână, pe plan extern, un vector de stabilitate și un promotor ferm al democrației. (…) Apartenența noastră la Uniunea Europeană și NATO, împreună cu parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, rămân pilonii de bază ai politicii noastre externe sau, cum le-am numit anul trecut, «triada conceptuală strategică a politicii externe a României»”, a afirmat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

„În ceea ce privește Uniunea Europeană, ne dorim să capitalizăm experiența acumulată pe durata Președinției noastre de anul trecut. Am demonstrat că suntem un membru matur și responsabil al Uniunii, capabil de implicare și asumare a unor obiective complexe în consolidarea proiectului european”, a mai transmis președintele.

De asemenea, acesta a vorbit despre politica de extindere a UE, inclusiv obiectivele României de apartenență la Spațiul Schengen și Zona Euro.

„România va sprijini în continuare politica de extindere a Uniunii, îndeosebi pentru deschiderea cât mai curând posibil a negocierilor de aderare cu cele două state candidate – Macedonia de Nord și Albania. Discuția despre eficientizarea metodologiei de extindere nu trebuie în niciun caz să blocheze sau să întârzie acest proces. Totodată, vom continua să acționăm pentru aderarea la Spațiul Schengen, care va contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întregul spațiu de liberă circulație din Uniune și, de asemenea, pentru aderarea la Zona Euro, atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite”, a spus Klaus Iohannis.

„Un demers regional în care contăm în continuare pe sprijinul Statelor Unite este Inițiativa celor Trei Mări, în perioada următoare prioritatea fiind implementarea proiectelor concrete de interconectare, pe linia deciziilor adoptate la Summitul de la București, din septembrie 2018. De asemenea, vom continua să sprijinim Formatul București 9, de care și Statele Unite sunt interesate. Acest format continuă să fie foarte util pentru coordonarea aliaților de pe Flancul Estic”, a afirmat Iohannis.

Președintele a reiterat mesajul pentru guvernul de la Chișinău, spunând că România va relua cooperarea „deplină” atunci când Executivul Republicii Moldova va face pași concreți spre continuarea reformelor în justiție și administrație.

„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi. Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a declarat Klaus Iohannis.

România se va concentra pe dezvoltarea parteneriatelor cu state precum Germania, Franța, Polonia, Italia, Spania, Regatul Unit, Turcia, Israel și Japonia, potrivit președintelui.

„În plan mai larg, prioritățile noastre de politică externă vizează consolidarea relațiilor, inclusiv a celor economice, cu alte state și zone de interes din lume, între care se înscriu Japonia, Coreea de Sud, China, India, precum și state din Asia, Africa, America Latină și Caraibi. Ne propunem ca în 2020 să consolidăm durabil deschiderile din ultimii doi ani, unele fără precedent. Ne dorim un parteneriat strategic relevant cu Japonia, care să consolideze rezultatele vizitei istorice a Premierului Shinzō Abe de la București, din 2018, și sperăm ca acest obiectiv să se materializeze în anul viitor, la aniversarea centenarului relațiilor politico-diplomatice”, a spus acesta.

Iohannis a reiterat obiectivul României de a deveni membru OCDE „cât mai curând posibil”.

Inchide