Iohannis vrea ca România să ”exporte” legea antifumat și în statele vecine

Iohannis vrea ca România să ''exporte'' legea antifumat și în statele vecine
Publicat: 24/02/2016, 11:07

„Prezența în România a doamnei Director (Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa OMS- n.r.) deschide țării noastre oportunități de colaborare regională și mai ales de sprijin acordat în domeniul sănătății de către România țărilor din Regiunea Balcanilor, în cadrul unei structuri de cooperare a Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, țara noastră poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanță cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgență sau legislația antifumat”, a spus șeful statului.

El a mai spus că angajamentul comun România – OMS privește o dezvoltare a sănătății echitabilă, durabilă și responsabilă, în acord cu direcțiile formulate în Strategia pentru Sănătate în Europa 2020 a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Cu toții suntem afectați de provocările globale care au un impact semnificativ asupra sănătății populației. Migrația, schimbările climatice, pandemiile, siguranța alimentară nu țin cont de granițe și influențează în mod direct și indirect viața cetățenilor europeni. Ele necesită soluții integrate și răspunsuri adecvate. În acest sens, semnarea Acordului de Colaborare Bienală între Organizația Mondială a Sănătății – Biroul Regional pentru Europa și Ministerul Sănătății din România confirmă hotărârea noastră de a îmbunătăți guvernanța globală pentru sănătate și de a dezvolta politici și programe de sănătate eficiente”, a adăugat președintele Iohannis.

El a menționat că Președinția României a lansat o platformă de mediere pe probleme de sănătate și a organizat dezbateri pe o serie de subiecte importante din domeniu, legate de migrația personalului medical, de educația pentru sănătate și prevenție, de plasarea pacientului în centrul sistemului de sănătate.

„În acest cadru instituțional de dialog, Ministerul Sănătății lansează spre dezbatere Planul multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate. Cred că obiectivul nostru major este o mai bună stare de sănătate a populației, incluzând aici și grupurile vulnerabile. O populație sănătoasă este o populație în primul rând informată. Pentru aceasta avem nevoie de o creștere a nivelului de conștientizare, motivare și educare privind beneficiile adoptării unui stil de viață corect, de acces egal la programe multianuale de promovare a sănătății și educației pentru sănătate la nivel comunitar, dar și de intersectorialitate, de o colaborare eficientă între instituții”, a mai spus Iohannis.

Președintele a opinat că educația pentru sănătate se adresează întregii populații, cu accent pe copii și adolescenți, întrucât conștientizarea importanței prevenției și adoptării unor comportamente sănătoase este necesar să înceapă de la cele mai fragede vârste. În egală măsură, trebuie avute în vedere și grupurile defavorizate.

„Fără îndoială, avem nevoie de acest Plan de sănătate pentru România, care să fie sustenabil și să răspundă așteptărilor cetățenilor. Sprijinul pe care Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății ni-l poate da pentru a accelera implementarea unei reforme adevărate este binevenit. Prin urmare, Ministerului Sănătății îi revine sarcina de a fructifica parteneriatul cu Organizația Mondială a Sănătății, astfel încât Planul național să își atingă scopurile propuse și să poată atrage fonduri care să susțină noi proiecte”, a conchis Klaus Iohannis.

La Palatul Cotroceni se desfășoară dezbaterea ”Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate – Dialog asupra Politicilor”, la care mai participă, printre alții, Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, șeful CNAS, Vasile Ciurchea și consilieri prezidențiali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice