ÎPS Teodosie s-a urcat din nou pe cisternă pentru a sfinți apa de Bobotează: „Agheasma nu infectează, nu e periculoasă”

ÎPS Teodosie s-a urcat din nou pe cisternă pentru a sfinți apa de Bobotează: „Agheasma nu infectează, nu e periculoasă”
ÎPS Teodosie s-a urcat din nou pe cisternă pentru a sfinți apa de Bobotează / FOTO: Captură video, Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului
Publicat: 05/01/2022, 15:59

ÎPS Teodosie s-a urcat şi în acest an pe cisternele cu apă, cu scopul de a sfinţi agheasma pentru Bobotează, sărbătoare care va avea loc joi. Apa sfințită va fi pusă apoi în 150.000 de sticle care vor fi împărțite credincioșilor care vor participa la manifestarea religioasă din Portul Tomis.

„Pentru mine nu este un efort să urc pe cisterne, dar unii se mai miră de ce urc. Trebuie apă pentru tot poporul. În mod canonic, Liturghia cuprinde şi aghiasma”, a spus ÎPS Teodosie la finalul slujbei, potrivit Constanța 100%.

Slujba de sfințire a fost transmisă live, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

După cele două slujbe de șfințire a apei de miercuri, joi, ÎPS Teodosie va oficia tot două slujbe, una în Portul Tomis, unde sunt aşteptaţi circa 20.000 de credincioşi şi în localitatea Ovidiu. La ambele evenimente va arunca în apa mării şi a lacului Siutghiol câte trei cruci.

Despre riscul răspândirii noului coronavirus în cazul aglomeraţiei de Bobotează, IPS Teodosie a spus că apa sfinţită nu infectează.

„Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului că atunci când doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede, nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală. Şi este tocmai râvnă, şi în jurul mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine. Dar din îmbulzeală el îi remarca pe cei cu credinţă, ca pe femeia cu scurgere de sânge. (…) Agheasma nu infectează, nu e periculoasă. Nici sfânta împărtăşanie, nici agheasma nu infectează şi noi nu avem o rată ridicată a infectărilor. De aceea, dacă anul trecut nu ne-am infectat, cu peste 10.000 câţi au fost acolo de Bobotează, nici anul acesta nu vom avea. Şi chiar datele procurorilor arată că nimeni nu s-a infectat nici la Sfântul Andrei, nici la Bobotează”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea se va desfăşura, potrivit prelatului, ca de obicei, cu care trase de boi şi măgari.

„Vom pleca din faţa Catedralei în ziua de 6, la ora 11,20, 11,25, că-i mai lung drumul puţin, până acolo în Portul Tomis. Până colo vor fi cântări şi citiri şi acolo vom face slujba propriu-zisă. Care cu boi, cu măgari vor merge apoi prin oraş, vor sfinţi oraşul şi, iată, sperăm să ajungă la cât mai mulţi această apă sfinţită, care şi-o doresc oamenii ca pe un leac pentru sufletul lor şi pentru trup. Pentru că agheasma ajută fiinţei noastre, integral”, a declarat IPS Teodosie.

La manifestările de Bobotează sunt aşteptate 20.000 de persoane

La manifestările de Bobotează sunt aşteptate 20.000 de persoane.

„Dacă anul trecut au fost 10.000, sperăm să vină anul ăsta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm, vin ei singuri, chemaţi de credinţa care îi aduce ştiind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul şi pentru întreaga lor făptură şi pentru suflet şi pentru trup. (…) Sigur, vom avea şi cruce de gheaţă. (…) Pe data de 5 voi începe slujba la 17,15 la catedrală, ca până la 19,30 cel târziu să fiu în pridvor să sfinţim apa, vor avea acolo peste 100.000 de litri de apă. S-o sfinţim toată odată şi apoi să se umple sticlele cu apă sfinţită, pentru a fi duse în Portul Tomis şi a fi distribuite cu ajutorul jandarmeriei care ţine ordinea. Şi le mulţumesc jandarmilor şi poliţiştilor când fac acest mare bine, aceasta să facă mereu, dar să nu mai dea amenzi”, a mai spus IPS Teodosie.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România