Isărescu: Deprinderile populației privind noțiunile financiare se formează de la vârstă fragedă

Isărescu: Deprinderile populației privind noțiunile financiare se formează de la vârstă fragedă
Populația trebuie să devină mai conștientă despre ce înseamnă mecanismele economiei de piață, iar deprinderile se formează de la vârstă fragedă, precum "cei șapte ani de acasă", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că românii au cunoștințe financiare foarte reduse.
Publicat: 26/11/2013, 20:37
Actualizat: 10/02/2016, 17:30

Populația trebuie să devină mai conștientă despre ce înseamnă mecanismele economiei de piață, iar deprinderile se formează de la vârstă fragedă, precum „cei șapte ani de acasă”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că românii au cunoștințe financiare foarte reduse.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Mondială citat de Isărescu, despre cunoștințele financiare ale populației, în România indicele se situează la 31, pe o scară de la 0 la 100, sub medie.

„Dacă ne uităm la acest indice, suntem încă sub medie și mai avem multe de făcut. Este unul din motivele pentru care susținem educația economică și financiară. Populația trebuie să devină mai conștientă despre ce înseamnă mecanismele economiei de piață. Înainte să vin aici, am lansat un proiect cu Ministerul Educației la nivelul elevilor pentru că deprinderile se formează de la vârstă fragedă, e precum cei șapte ani de acasă”, a afirmat Isărescu marți seară, la evenimentul de lansare a cărții „Economia pe înțelesul tuturor”, scrisă de Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori București și CEO BCR Pensii.

Guvernatorul BNR a menționat că le-a povestit elevilor din experiența sa acumulată de-a lungul anilor de activitate, exemplificând una dintre întâmplări. Astfel, în tinerețe, pe când lucra la Institutul de Economie Mondială, s-a întors dintr-o vizită în SUA în anul 1977, iar dascălul său, profesorul Murgescu, l-a întrebat ce i-a plăcut acolo cel mai mult.

„I-am raspuns că nu știu ce mi-a plăcut cel mai mult, însă cel mai mult m-a șocat că, fiind la o familie de medici, s-a iscat la masă o discuție aprinsă pe teme financiare între tatăl de 40 și ceva de ani și fiul de 10 ani. Eu, specialistul în economie, n-am priceput mai mult de jumătate din ce spunea copilul, îl întreba tatăl în ce și-a plasat banii. Erau niște noțiuni pe care le-am descifrat până la urmă, dar uite specialistul dintr-o țară comunistă”, a povestit Isărescu.

El a precizat că BNR nu vrea să învețe populația politică monetară, ci deprinderi, care pornesc de la „cum este ținut banul în buzunar, de la atitudinea față de banul din buzunar”, arătând că este greu pentru oameni să înțeleagă o criză financiară dacă nu au o mentalitate adecvată sau, mai rău, înteleg ceea ce nu trebuie.

BNR a semnat marți un protocol de cooperare cu Ministerul Educației pentru a sprijini educația financiară, proiectele fiind menite să contribuie la consolidarea formării sănătoase în domeniul economico-financiar.

„Unii dintre ei (elevii care beneficiază de educația financiară – n.r.) vor fi elite, alții vor forma acei agenți între ghilimele deosebit de importanți în procesul de diseminare a informațiilor transmise de noi, de aici de la Banca Națională, de mediul academic sau de mediul de afaceri”, a adăugat Isărescu.

La rândul său, ministrul Educației, Remus Pricopie, a precizat că acordul are ca scop să aducă elemente de educație financiară suplimentare față de cele din programa existentă. Una dintre noutăți constă în încercarea de a propune la nivel european organizarea unei competiții școlare pe teme europene, la fel cum sunt olimpiadele la diverse materii.

„Încercăm să catalizăm un astfel de proiect și poate primul să se întâmple chiar în România”, a spus Pricopie.

Guvernatorul BNR a mai arătat, referindu-se la cartea lui Anghel, că încearcă să realizeze unul dintre cele mai grele lucruri, respectiv să scrie economie pe înțelesul tuturor.

„Nu poți să cobori într-un limbaj accesibil lucruri complicate fără a trivializa sau, când începi să explici cu alte cuvinte, te lungești. Nu cred că este lucru mai greu decât să scrii carte despre bani pentru copii”, a adăugat șeful băncii centrale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA