Jinga, despre ridicarea restricțiilor: Va fi un win-win game, toată lumea va avea de câștigat

Jinga, despre ridicarea restricțiilor: Va fi un win-win game, toată lumea va avea de câștigat
Publicat: 05/12/2013, 10:04
Actualizat: 31/01/2019, 19:33

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat, miercuri, că ridicarea restricțiilor pentru români și bulgari pe piața muncii din Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2014, va fi un „win-win” game, toată lumea având de câștigat.

„Atunci când restricțiile vor fi eliminate, va fi un win-win game, toată lumea va avea de câștigat. (…) Din ianuarie 2014, românii vor avea exact același statut ca francezii, germanii, austriecii și britanicii”, a spus ambasadorul, care a ținut să sublinieze că nu există cadru legal pentru ca restricțiile să nu fie ridicate începând cu prima zi a anului viitor, la împlinirea a șapte ani de la aderare.

În acest context, Jinga a explicat că restricțiile, care au putut fi ocolite de o manieră legală, au creat însă vulnerabilități de ambele părți. „Pe de o parte, pentru români. I-au făcut exploatabili și vulnerabili în fața unor angajatori fără scrupule, au fost, în cele mai multe cazuri, plătiți sub salariul minim pe economie, pot fi concediați fără niciun fel de preaviz (…) În același timp – e și greu de estimat – eu cred că toți și-au plătit taxele la statul britanic, dar este greu de estimat totuși cât, cum, în ce proporție. (…) Dacă aceste restricții n-ar fi existat, aceiași români ar fi fost pe piața forței de muncă, ar fi lucrat însă angajați și ar fi plătit impozite, pentru că angajatorul ar fi plătit pentru ei, în același timp ei ar fi fost protejați”, a spus ambasadorul României la Londra.

Ion Jinga a mai spus că, în ciuda restricțiilor, 40 la sută din forța de muncă angrenată anul trecut la construirea Satului Olimpic de la Londra a fost românească. „Au fost muncitori români în construcții. Există posibilitatea legală să vii aici să te declari self-employed, pe cont propriu, îți iei o legitimație că ești self-employed, declari că îți plătești singur impozitele și taxele la statul britanic și te angajezi la o firmă de construcții, căreia îi prestezi servicii. Este modalitatea legală prin care foarte mulți români au reușit să vină aici să lucreze în domeniul construcțiilor”, a adăugat el.

Amabasadorul României la Londra a mai spus, legat de același subiect, că prin ridicarea restricțiilor nu este de așteptat un flux mare de români în Regatul Unit, el precizând însă că nu poate evalua care ar oputea fi numărul acestora.

„În evaluarea noastră, românii care au dorit să plece să lucreze în străinătate au avut toate ocaziile, toate oportunitățile să o facă în ultimii șapte ani. Nu pot să evaluez câți vor veni în Marea Britanie și, până la urmă, este dreptul lor, pentru că sunt cetățeni ai Uniunii Europene și putem să ne mișcăm liber, să lucrăm oriunde în spațiul UE, așa cum o pot face și britanicii. Sunt câteva mii de britanici care lucrează în România, sunt câteva zeci de mii, poate peste 100.000 de români în Marea Britanie. Dar Marea Britanie nu a fost, cel puțin până acum, destinația favorită pentru români”, a mai spus Ion Jinga.

Ambasadorul s-a referit și la campania negativă împotriva ridicării restricțiilor, în care un rol important l-ar avea, în opinia lui, presa tabloidă din Marea Britanie.

„Această campanie negativă, persistentă, absolut nedreaptă, dar care este continuată, a început în ianuarie 2013 și vedeți că, în ultimele săptămâni a primit un nou avânt. (…) Cred că această campanie riscă să lase urme în mentalul colectiv și în percepția populației britanice cu privire la români. Și astfel de urme se corectează greu. Politicienii britanici, în mod obligatoriu, reacționează la ceea ce apare în media și la ceea ce opinia publică simte. Un rol important, și-mi pare rău s-o spun, în crearea acestei psihoze privind invazia românilor și a bulgarilor îl joacă presa tabloidă din Marea Britanie”, a spus el.

Referindu-se la aceeași campanie, Ion Jinga a explicat și conotațiile de natură politică pe care le-ar avea aceasta, în opinia lui.

„În 2004, atunci când au aderat trei țări din Europa Centrală și de Est, Marea Britanie, împreună cu Irlanda și Suedia, au fost singurele țări membre UE care nu au impus restricții pe piața muncii. Și estimările lor erau în jur de 13.000 de cetățeni din Europa Centrală și de Est care vor veni să lucreze în Marea Britanie. În loc de 13.000, au venit peste un milion. S-au creat, sigur, anumite perturbări pe piața locală și această situație este speculată și valorificată la refuz de mass media tabloidă și de Partidul Independenței, care, după cum știți, este un partid naționalist, extremist și cu accente xenofobe și antieuropene. Se apropie alegerile europene și este cea mai bună oportunitate să câștigi voturi alarmând populația și încercând să compari cu situația de acum nouă ani, când a aderat Polonia, de exemplu, cu situația actuală”, a explicat Jinga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc