JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ. Rusia a dat startul competiției. O mică problemă în timpul ceremoniei de deschidere. GALERIE FOTO

Publicat: 07/02/2014, 22:11
Actualizat: 21/03/2019, 18:09

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ.Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci au început oficial la ora 18:14, ora României, (ora 20:14, ora Rusiei), după 2.410 zile de când stațiunea a fost desemnată destinația competiției, scrie Russia Today. Spectacolul impresionant construit pentru a aminti lumii de cultura rusă a început, însă, cu o mică problemă: unul dintre cele cinci inele olimpice, reprezentând cele cinci continente, nu s-a deschis, eroare care a umplut imediat Internetul de fotografii. Publicația americană Huffington Post a mers chiar cu un joc de cuvinte în articolul de deschidere, sugerând că cercului i-a fost frică să iasă în fața lumii – o aluzie la controversa drepturilor minorităților sexuale în Rusia.

La aproximativ două ore de la începerea ceremoniei, președintele Vladimir Putin a declarat, în limba rusă, deschise Jocurile Olimpice de Iarnă, cea de-a XXII-a ediție a Olimpiadei și cea mai scumpă din istorie (37 de miliarde de euro).

Anunțul lui Putin a fost precedat de un scurt discurs al președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, care a salutat publicul în limba rusă, după care a continuat în engleză: „Nu sunteți doar cei mai buni, sunteți sportivi olimpici. Ne veți inspira. Voi dați viață valorilor olimpice. Sportul olimpic unește oamenii. Este posibil să trăiți împreună, fără nicio formă de discriminare, să dați un exemplu de pace”, a mai spus Bach.

Mascotele JO de Iarnă 2014

Defilarea celor 88 de delegații participante la Jocurile Olimpice de iarnă s-a încheiat după circa o oră. Ceremonia de deschidere se desfășoară pe Stadionul Fișt.


Un avion al companiei turce Pegasus decolat din Ucraina a fost forțat de autoritățile turce să aterizeze de urgență, vineri seară, la Istanbul, după o tentativă de deturnare, scrie Mediafax.

Potrivit presei turce, imediat după decolarea din orașul ucrainean Harkov, un pasager ucrainean a amenințat că va arunca în aer avionul care avea 110 pasageri la bord dacă nu se va îndrepta spre Soci, stațiune rusă unde se desfășoară în acest moment ceremonia de începere a Jocurilor Olimpice de iarnă.


România a defilat a 61-a, având-o ca portdrapel pe biatlonista Eva Tofalvi. Ultima a fost delegația Rusiei, cu Alexander Zubkov (bob) ca portdrapel, defilare acompaniată de melodia Nas Ne Dogoniat a formației t.A.T.u.

Delegația României la Jocurile Olimpice

Premierul Victor Ponta se află la Soci

Delegația Republicii Moldova

Pe stadionul olimpic au început să intre reprezentanții statelor participante la jocurile de iarnă. Conform tradiției, prima națiune care a defilat a fost Grecia. În imagine, sportivii din Austria:

Înalți oficiali din Rusia, alături de președintele Vladimir Putin au participat la ceremonia de inaugurare. În timpul festivităților de deschidere, unul dintre cele cinci inele olimpice nu s-a deschis.

Jocurile Olimpice de la Soci (7-23 februarie) vor îmbina gloria norvegianului Bjorndalen, în vârstă de 40 de ani, aflat pe punctul de a deveni cel mai medaliat sportiv la JO de iarnă, cu viitorul, și anume noile discipline, se arară într-un material realizat de AFP.

Îi separă o lume. Pe de-o parte înotătorul American Michael Phelps, deținătorul recordului absolute de număr de medalii olimpice (22), celebru și multimilionar. Pe de altă parte, biatlonistul norvegian Ole Einar Bjorndalen (40 de ani, 11 medalii din 1994 până acum). Nu extrem de cunoscut marelui public în afara Scandinaviei, acest sportiv trebuie să mai urce doar o dată pe podium pentru a i se alătura compatriotului său, fondistul Bjorn Daehlie (12 medalii în perioada 1992 – 1998) în panteonul sporturilor de iarnă.

Comparația dintre Phelps și Bjorndalen, a cărui reputație nu a depășit cu mult cercul închis al sporturilor de iarnă, arată diferența dintre JO de vară și Olimpiada de iarnă, care generează de două ori mai puține venituri. La Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au participat 10.500 de sportivi. La competiția din acest an vor fi prezenți aproximativ 3.000 de concurenți, împărțiți în două zone – cei din sporturile pe gheață în parcul olimpic din Soci, pe malul Mării Negre, ceilalți în stațiunea Roza Hutor, în munți.

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ. Noi probe introduse

Pentru a atrage mai mult atenția către această competiție de iarnă, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a întrodus noi probe, în șapte discipline. Printre acestea, săriturile cu schiurile la feminin, proba pe echipe la patinaj artistic, dar și slopestyle și half-pipe în schiul acrobatic. Două din probele care au adus celebritatea X Games, competiția sporturilor extreme în SUA, o combinație de spectacol ritmat, culori și decibeli, reprezentată de americanul Shaun White (Flying Tomato), imortalizat pe consolele de jocuri.

Între ținutele colorate ale „free-stylerilor” și combinezoanele fanilor schiului alpin, disciplină aflată în programul olimpic încă de la ediția din 1924, JO vor oferi o călătorie în timp.

Ca un simbol al acestei confruntări între modern și vechi, probele de freestyle și snowboard vor începe chiar înainte de ceremonia de deschidere, programată vineri, 7 februarie, iar coborârea, programată duminică, 9 februarie, va reprezenta primul punct important al competiției de la Soci. Un mare favorit este norvegianul Aksel Lund Svindal, care de la începutul sezonului s-a impus în două probe de coborâre și în două Super-G. Cine ar putea să pună capăt dominației sale? Poate americanul Bode Miller, în vârstă de 36 de ani, cvintuplu medaliat olimpic (3 medalii câștigate în 2010).

În disciplinele tehnice (slalom, slalom uriaș), lupta se anunță deosebit de strânsă, între austriacul Marcel Hirscher, americanul Ted Ligety și francezii Alexis Pinturault, Thomas Fanara și Jean-Baptiste Grange.

La feminin, în absența superstarului Lindsey Vonn, accidentată la un genunchi, germanca Maria Hofl-Riesch (29 de ani) se va afla singură în fața valului de tinere sportive: americanca Mikaela Shiffrin (18 ani), regina slalomului, elvețianca Lara Gut și schioarea din Liechtenstein Tina Weirather, a cărei mamă, Hanni Wenzel, a câștigat trei medalii (două de aur) în 1980, la Lake Placid.

Duelul dintre tinerii ambițioși și vechea gardă va pigmenta și probele de patinaj artistic. La masculin, canadianul Patrick Chan, deja triplu campion mondial la 23 de ani, va trebui să facă față asaltului unor tineri promițători, între care și kazahul Denis Ten (20 de ani). La feminin, sportiva rusă Julia Lipnițkaia, în vârstă de 15 ani, noua campioană a Europei, ar putea reprezenta o concurență serioasă pentru patinatoarea coreeană Kim Yu-Na și japoneza Mao Asada, care la JO de la Vancouver s-au clasat pe primele două locuri.

Amintirea ediției din 2010 va marca și turneul de hochei pe gheață, la patru ani după finala câștigată de Canada în fața SUA.

În cele din urmă, în regatul oamenilor zburători, elvețianul Simon Ammann, cvadruplu campion olimpic (2002, 2010) ar putea obține noi titluri. Săriturile cu schiurile vor oferi și o noutate, concursul feminin, în care favorită este japoneza Sara Takanashi. În vârstă de doar 17 ani, această tânără sportivă a înregistrat opt succese de Cupă Mondială, de la începutul iernii. Cu Takanashi, încă la vârsta adolescenței, și Ammann, 32 de ani, săriturile cu schiurile arată de asemenea spiritual acestei ediții a JO, o punte între trecut și viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun