Judecătoarea care ar fi primit mită de la primarul din Năvodari pentru decizii favorabile a fost suspendată din funcție

Judecătoarea care ar fi primit mită de la primarul din Năvodari pentru decizii favorabile a fost suspendată din funcție
Publicat: 02/12/2014, 13:42

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea Corinei Jianu din funcția de judecător și de președinte al Secției a II-a civilă a Tribunalului Constanța, ca urmare a trimiterii în judecată pentru luare de mită și două fapte de abuz în serviciu.

Judecătorul Corina Jianu a fost trimisă în judecată în 28 noiembrie, în dosarul în care primarul suspendat din Năvodari, Nicolae Matei, este acuzat de abuz în serviciu, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat. Primul termen în dosar va avea loc în 5 decembrie, la Curtea de Apel Constanța, care va decide și dacă primarul Nicolae Matei va fi judecat în arest sau în libertate.

În același dosar vor fi judecați, cumnatul lui Nicolae Matei, Isidor Gurgu, sub control judiciar pe cauțiune, și firma acestuia, SC Dormarbib Group SRL, pentru spălare a banilor, complicitate la tentativă la abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii i-au trimis în judecată și pe Vasile Alexandru Manu, membru în Adunarea Generală a Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari la data faptelor, pentru spălare a banilor, Victoria Căpățână, pentru complicitate la abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat, și Constantin Florin Idvu, pentru spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța arată, în rechizitoriul trimis instanței, că Nicolae Matei, cumnatul său Isidor Gurgu și firma acestuia, SC Dormarbib Group SRL, au constituit un grup infracțional organizat, prin care au urmărit dobândirea unor terenuri din Năvodari, producând un prejudiciu Primăriei de 104.988.896 de lei (aproximativ 25 milioane de euro).

Judecătoarea Corina Jianu este acuzată că a dat decizii favorabile unor persoane, în două dosare privind proprietatea unor terenuri, beneficiar real fiind însă Nicolae Matei și membrii grupului constituit de acesta.

În schimbul acestor decizii de la Judecătoria Constanța, în 19 octombrie 2010, Nicolae Matei i-ar fi dat judecătoarei Jianu, prin intermediul fiicei acesteia, un teren de 500 de metri pătrați în Năvodari.

Anchetatorii susțin că, pentru a ascunde proveniența acestui teren, ar fi fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL, al cărei asociat unic este Nicolae Matei, și fiica magistratului, prin care aceasta a dobândit terenul la prețul de 8.560 de lei, deși valoarea de circulație a acestuia era de 139.550 de lei.

„Transferul acestei suprafeței de teren s-a realizat la scurt timp după ce inculpatul Matei Nicolae a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotărârilor judecătorești nelegale și netemeinice pronunțate cu rea-credință de către inculpata Jianu Corina Eugenia”, au scris procurorii în rechizitoriu.

În cadrul grupului, Victoria Căpățână l-ar fi ajutat pe primarul Nicolae Matei să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate. Aceasta ar fi introdus mai multe acțiuni identice la Judecătoria Constanța, apoi ar fi renunțat la toate dosarele, cu excepția unuia repartizat judecătoarei Corina Jianu.

Procurororii arată, în documentul citat, că perioada 2010-2011, primarul Nicolae Matei, care era președintele Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a luat decizii privind reconstituirea dreptului de proprietate în cazul mai multor terenuri din intravilanul localității Năvodari, aflate pe malul Mării Negre.

Ulterior, în 23 iulie 2012, Nicolae Matei a luat măsuri pentru vânzarea, la un preț derizoriu, a trei terenuri în suprafață de 20,6419 hectare, 15,9850 hectare și 25,090 hectare, aparținând domeniului privat al orașului Năvodari, către SC Dormarbib Group, reprezentată de Isidor Gurgu. Prin vânzarea celor trei terenuri s-a produs un prejudiciu de 1.853.970,4 lei, reprezentând diferența dintre valoarea reală de circulație a terenurilor, respectiv 2.129.480 de lei, și prețul plătit de cumpărător – 275.509,6 lei.

În 20 decembrie 2012, primarul Nicolae Matei a încheiat cu SC Dormarbib Group SRL un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare), autentificat la un biroul notarial. Primarul a dat patru terenuri în suprafață totală de 12.055 metri pătrați și a achitat o sultă 2.592 de lei, iar în schimb a primit de la SC Dormarbib Group SRL un teren de 7.315 metru pătrați situat în intravilanul orașului Năvodari.

„Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna Primăriei Năvodari, reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenurilor schimbate și care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către orașul Năvodari plus sulta de 2.592 lei și valoarea de circulație a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum și un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL”, au precizat procurorii.

Primarul Nicolae Matei mai este acuzat că, în perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, a făcut plăți ilegale către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 de lei.

Din acești bani, 2.269.510 de lei au fost transferați din conturile Asociației Fotbal Club Săgeata Năvodari, în perioada 22 mai 2012 – 3 iulie 2013, de către Vasile Alexandru Manu, către societăți de tip fantomă, sub acoperirea unor operațiuni comerciale legale, în scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective.

Prejudiciul total produs Primăriei Năvodari a fost estimat la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro), la care se adaugă un potențial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL. Primăria orașului Năvodari nu a comunicat în cursul urmăririi penale dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a solicitat acest lucru, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii au instituit sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale SC Dormarbib Group SRL, Matei Nicolae, Constantin Florin Idvu, Vasile Alexandru Manu și Victoria Căpățână, pentru recuperarea prejudiciului.

Într-un alt dosar, primarul Nicolae Matei a fost condamnat, în 8 aprilie, de Tribunalul Constanța, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, următorul termen fiind stabilit pentru 8 ianuarie 2015.

Procurorii DNA îl acuză pe primarul orașului Năvodari că, în perioada iunie – octombrie 2012, i-ar fi solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere, denunțător în cauză, să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete, pe care Nicolae Matei le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimbul acestor intervenții, în 25 octombrie 2012, edilul i-ar fi dat ofițerului de poliție două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piață de 46.160 de euro. Cele două terenuri ar fi fost date prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 de lei, însă în realitate nu s-a achitat niciun ban. Unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, este judecat pentru mărturie mincinoasă și fals în declarații, fiind acuzat că a dat în fața notarului o declarație în care a arătat că a primit cei 59.000 de lei.

Nicolae Matei, în vârstă de 47 de ani, este primar al orașului Năvodari din anul 2008. În septembrie, Nicolae Matei a fost suspendat din funcție, ca urmare a arestării sale preventive în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat privind vânzarea ilegală a unor terenuri.

Nicolae Matei este membru PSD din anul 2000, din 2005 deținea funcția de președinte al PSD Năvodari, iar din 2010 era vicepreședinte al organizației județene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”