Judecătoria Sectorului 4: Timpul executat de Vîntu din pedeapsă, insuficient pentru scopul educativ al pedepsei

Judecătoria Sectorului 4: Timpul executat de Vîntu din pedeapsă, insuficient pentru scopul educativ al pedepsei
Publicat: 01/07/2014, 21:40
Actualizat: 29/07/2014, 17:18

Tot în motivare se precizează că Vîntu, în timpul detenției, a fost sancționat disciplinar de două ori și recompensat o dată

„În ce privește comportamentul pe perioada detenției, instanța reține că acesta a fost unul oscilant, iar timpul petrecut în detenție nu este suficient pentru reeducare. Deținutul, aflat la prima analiză a comisiei, a fost sancționat disciplinar de două ori și recompensat o dată. Se mai reține că, în ultima parte a executării pedepsei, petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, neevidențiindu-se în nicio modalitate prin comportamentul său în locul de deținere”, arată Judecătoria Sectorului (JS) 4, în motivarea deciziei.

Instanța mai menționează că participarea lui Vîntu la activitățile desfășurate la nivelul secției de deținere și recompensa obținută nu reprezintă „dovezi temeinice de îndreptare”.

„Instanța constată că persoana deținută a executat fracția de 2/3 din pedeapsă pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiționate, deci condiția legală relativă la timpul din pedeapsă ce trebuie executat este îndeplinită. Deși petentul condamnat a executat fracția de pedeapsă stabilită în mod obligatoriu de lege, această împrejurare nu-i conferă un drept, ci doar o vocație la acordarea beneficiului liberării condiționate, oportunitatea acordării liberării condiționate fiind lăsată exclusiv la latitudinea instanței de judecată”, mai arată JS 4, în motivarea deciziei de respingere a cererii de liberare condiționată formulate de Sorin Ovidiu Vîntu.

Omul de afaceri mai poate cere liberarea condiționată după 22 august, a precizat instanța.

În 26 mai, cererea de liberare condiționată formulată de Sorin Ovidiu Vîntu – încarcerat după condamnarea la închisoare din dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa – a fost respinsă ca nefondată de magistrații de la Judecătoria Sectorului 4

Soluția nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul București.

În cererea de liberare, avocații lui Sorin Ovidiu Vîntu au inserat caracterizarea omului de afaceri, realizată de reprezentanții Penitenciarului Jilava în perioada în care a executat pedeapsa primită în dosarul privind șantajarea lui Sebastian Ghiță. Din aceasta rezultă că Vîntu „are o personalitate matură, abilitatea de a se adapta normelor și regulilor unui grup stabil, conduita echilibrată, este o persoană inteligentă, întreprinzătoare, activă social”.

„În privința comportamentului petentului în perioada de libertate intervenită între cele două condamnări vă rugăm să observați că petentul a avut o conduită conformă cu normele de conviețuire socială, acordând o încredere sportiă justiției în general și rolului social al acesteia, în condițiile în care a apelat la organele judiciare ale Statului, formulând un denunț (…) cu privire la săvâr;irea unei infracțiuni de trafic de influență (…) de către inculpatul Obreja Rudel”, semai precizează în cererea de liberare condiționată.

Potrivit articolului 587 din noul Cod de procedură penală, liberarea condiționată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispozițiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Vîntu se află la penitenciar după ce a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.
El a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță.

Vîntu a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Țurcan, Gheorghe Șupeală și alte șapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani și delapidarea patrimoniul Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Omul de afaceri este judecat și în dosarul privind devalizarea Fondului Național de Investiții, fiind acuzat de spălare de bani și instigare la delapidare.

Otilia Ciocan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee