Judecătorul Dan Anton, reținut pentru trafic și cumpărare de influență

Judecătorul Dan Anton, reținut pentru trafic și cumpărare de influență
Publicat: 22/10/2015, 00:05

Dan Anton va fi dus, joi, la instanță cu propunere de arestare preventivă.

El a fost adus, joi, la București cu o dubă a Jandarmeriei, pentru a fi audiat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Judecătorul Dan Anton din Iași este acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu țigări, dar și că a instalat un dispozitiv video în apartamentul fostului soț al concubinei sale, pentru a-l șantaja.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, vizat de perchezițiile făcute miercuri de DNA în Iași și Suceava, este acuzat, între altele, de trafic de influență și cumpărare de influență.

Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat, Ion Picicurov, condamnat la închisoare cu executare pentru contrabandă cu țigări. De asemenea, Dan Anton este acuzat că ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea și dezvoltarea de activități financiar-bancare în țara respectivă.

Conform documentelor citate, în ianuarie 2014, Parchetului Judecătoriei Huși l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dublă cetățenie română și moldovenească și domiciliul în Republica Moldova, pentru contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 acesta ar fi introdus în România două transporturi cu țigări de contrabandă, de proveniență moldovenească.

În aceste condiții, în mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, și el cu dublă cetățenie română și moldovenească și cu domiciliul în Republica Moldova, rudă prin alianță cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul său de afaceri, Teodor Haucă, fost senator, în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuți, județul Suceava, pentru ca acesta să își folosească influența asupra unor magistrați de la Curtea de Apel Iași, în vederea soluționării favorabile a dosarului care îl viza pe Picicurov, aflat pe rolul instanței ieșene.

„Teodor Haucă a intermediat la un hotel din municipiul Iași o întâlnire la care au participat, printre alții, Sergiu Cavcaliuc și Dan Anton, judecător în cadrul Secției Penale și pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iași. În urma acestei întâlniri, Dan Anton le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiți cu judecarea cauzei – Elena Iulia Ciobanu și Ancuța Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov împotriva sentinței penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, dată de Judecătoria Huși, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare cu executare”, se arată în documente ale anchetatorilor, precizându-se că în apel Picicurov a rămas pedeapsa dispusă inițial.

Potrivit sursei citate, în schimbul intervenției sale, dar și pentru a asigura succesul demersului său, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov să-l angajeze ca apărător ales pe Stelică Boboc, avocat în Baroul Iași și naș de cununie al nepotului judecătorului, Sergiu Anton.

„În baza aceleiași înțelegeri frauduloase privind influența pe care Dan Anton ar fi urmat să o exercite asupra celorlalți doi colegi ai săi, în contraprestație, numiții Teodor Haucă și Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat în octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere și de transport în orașele Bălți și Chișinău din Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, se mai arată în documentele anchetatorilor, că, începând cu toamna anului 2014, între Dan Anton și concubina acestuia, Marina Moglan, care are dublă cetățenie română și moldovenească, și oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni și Renato Del Gatto, ambii rezidenți în municipiul Botoșani, au avut loc mai multe întâlniri și discuții telefonice, „care au avut ca obiect facilitarea intrării și dezvoltării de activități financiar-bancare de către cei doi cetățeni italieni pe piața din Republica Moldova”.

„Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când cetățeanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, și un post de director de bancă pentru concubina acestuia, Marina Moglan, în Chișinău, Republica Moldova, în schimbul sprijinului pe care Anton urma să-l acorde prin intervenția pe lângă autoritățile de resort din Republica Moldova”, mai precizează sursele citate.

În cursul discuțiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar și a ocupării postului de director de bancă de către concubina sa, angajându-se că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat în Parlamentul moldovean, la momentul săvârșirii faptelor, cât și pe lângă membrii ai Guvernului Republicii Moldova.

Conform documentelor anchetatorilor, judecătorul Dan Anton este acuzat și de violarea vieții private, după ce, în iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat în apartamentul din Iași deținut în comun de Marina Moglan și Constantin Guțu, fostul soț al acesteia, fără consimțământul celui din urmă, unde, ajutat de Florin Isac, „a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, cu scopul obținerii unor imagini care să conțină detalii din viața privată a persoanei vătămate Constantin Guțu și pe care urmărea să le folosească, împreună cu Marina Moglan, pentru șantajarea persoanei vătămate”.

Totodată, în perioada decembrie – ianuarie 2015, Dan Anton a făcut demersuri pe lângă Daniel Florin Zvîncă, polițist la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costești, județul Botoșani, pentru a-l determina să faciliteze ieșirea din țară a concubinei sale și a celor doi copii ai acesteia, fără acordul tatălui lor, Constantin Guțu.

„Astfel, la solicitarea lui Dan Anton, Daniel Florin Zvîncă a permis în 3 ianuarie 2015 ieșirea din țară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costești, județul Botoșani, a concubinei celui dintâi, Marina Moglan, însoțită de copii minori ai acesteia – unul în vârstă de șase ani, având dublă cetățenie română și moldovenească, și celălalt de nouă ani, tot cu dublă cetățenie română și moldovenească, fără ca marina Moglan să aibă declarația persoanei vătămate Constantin Guțu, privind acordul în legătură cu efectuarea de către cei doi minori a unei călătorii în afara granițelor statului român, respectiv în Republica Moldova”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

În aceste condiții, Dan Anton este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar Daniel Florin Zvîncă de abuz în serviciu.

Pe de altă parte, judecătorul Dan Anton este acuzat și de dare de mită, după ce, în cursul lunii noiembrie 2014, acesta, împreună cu concubina sa, Marina Moglan, i-a oferit paznicului de la școala din Iași unde învață copiii femeii diverse bunuri constând în băuturi alcoolice pentru ca acesta să-i semnaleze „orice vizită făcută de Constantin Guțu la unitatea școlară, fiind «pus în gardă» în acest fel, cu privire la prezența lui Guțu în municipiul Iași (persoana vătămată își desfășura activitatea profesională în Chișinău, Republica Moldova și venea ocazional în Iași)”, se mai arată în documentele citate.

Procurorii DNA au făcut percheziții, miercuri, la locuința judecătorului Dan Anton și la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iași.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în acest dosar procurorii fac cercetări privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni contra libertății persoanei comise în perioada 2014-2015.

În luna iunie, unsprezece percheziții ale DIICOT au fost făcute în mai multe locuri din Iași, într-un dosar de evaziune fiscală și trafic de influență, printre persoanele vizate fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, care era suspectat că a intervenit în favoarea unor persoane condamnate, în schimbul sumei de 200.000 de lei și al unor bunuri, spuneau surse judiciare.

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare și luare de mită, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri în Iași. În anii ’90, fostul premier a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea, el nu a plecat din Iași pentru că intrase în afaceri, iar inițial a făcut comerț cu televizoare, aparate de uz casnic și, ulterior, hârtie, după cum el însuși declara.

În anul 1998, Vlad Filat era acționar la firma „Romold Trading”, care importa țigări MT din Republica Moldova, societate radiată în prezent. În același an, firma a intrat în atenția procurorilor ieșeni și a Fiscului. În noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au reținut patru tiruri cu 1,8 milioane de țigări MT, o parte dintre acestea având timbre expirate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York