Judecătorul Dumbravă cere sesizarea IJ pentru declarațiile lui Băsescu despre „ziaristul important” care ar fi controlat decizii de numire a procurorilor

Judecătorul Dumbravă cere sesizarea IJ pentru declarațiile lui Băsescu despre ziaristul important care ar fi controlat decizii de numire a procurorilor
Publicat: 10/09/2014, 16:10
Actualizat: 30/09/2018, 04:08

Afirmația președintelui a fost făcută în context în care acesta a vorbit despre „sistemul” la care a făcut referire în declarații ale sale anterioare, precizând că „reminiscențele vechi s-au transferat și generației noi și s-ar putea să vedeți cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”.

Judecătorul Horațius Dumbravă precizează că, în măsura în care afirmațiile președintelui se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în ce privește presupușii procurori care au acționat la comanda unui ziarist, fie declanșarea cercetării disciplinare față de acești procurori.

În caz contrar, arată membrul CSM în sesizare, Inspecția Judiciară trebuie să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenței justiției, a sistemului de justiție reprezentat de parchete și procurori, prin Ministerul Public.

„Nu știu dacă organele de urmărire penală, DNA sau Ministerul Public au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de către domnul Președinte al României, obligație de altfel prevăzută de normele procedural penale impun sesizarea organelor de urmărire penală atunci când există indicii de săvârșire a unei infracțiuni, inclusiv de către un procuror, indiferent că este vorba de un simplu cetățean și cu atât mai mult de către Președintele României”, mai spune Horațius Dumbravă,, în sesizarea sa.

Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune a postului B1 TV, despre o declarație a sa anterioară în care arăta că de zece ani este într-o dispută cu sistemul, pe care Ion Iliescu „l-a protejat” și care „l-a înfrânt” pe Emil Constantinescu, adăugând că el a reușit să „îngenuncheze” acest sistem.

„Uitați ce înseamnă sistemul și cum îl definesc eu: el este un ansamblu de instituții și de centri de putere din afara instituțiilor”, a menționat Traian Băsescu.

Președintele a spus că, la începutul mandatului său, a găsit „un SRI în care Sorin Ovidiu Vântu știa lista cu cei ascultați, iar șeful SRI mergea cu mașină de la Sorin Ovidiu Vântu”.

„SRI-ul era controlat de Vântu, știa tot ce lucrează SRI, și, mai mult decât atât, Timofte îi punea la dispoziție și informații din această instituție de securitate, economice”, a susținut el.

Președintele a mai spus că sistemul la care a făcut referire în declarațiile sale înseamnă și Justiția.

„Vă aduceți aminte perioada în care acuzam Înalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada când erau oamenii, judecătorii, procurorii doamnei Stănoiu. S-a curățat și acolo, ca și la SRI, cu trecerea în rezervă, cu pensionarea multor judecători. Sistemul s-a curățat”, a mai spus Băsescu.

Președintele a fost solicitat să facă precizări în legătură cu afirmația sa potrivit căreia acest sistem este doar îngenuncheat, nu a dispărut.

„(…) la instituții, unde nu-i curățat, parte din sistemul de securitate … Poliția… aceea este încă obedientă față de președinții de Consilii Județene, față de decizia politică și mulți dintre ei se căciulesc pentru o funcție”, a menționat el.

„Aici mă refer la tot. Să nu credeți că șeful ‘Doi și un sfert’, care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului”, a adăugat el.

Traian Băsescu a mai spus despre „Doi și un sfert” că ar fi „obedient politicului”.

„Dacă se va deschide mai mult din dosarul de la Cluj, cu președintele CJ, Uioreanu, veți putea constata”, a mai arătat Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a făcut referire la „cazul Voiculescu”, care, în opinia sa, „este parte a sistemului îngenuncheat”.

„Banii de la Crescent, transferați, făcut un trust media, care este utilizat împotriva statului, fără menajamente, instituțiile care nu au fost obediente varanului au fost pulverizate, pur și simplu”, a mai susținut el.

„Ăsta este sistemul, reminiscențele vechi care s-au transferat și generației noi și s-ar putea să vedeți cum decizii de procurori au fost controlate de ziarist important”, a declarat Traian Băsescu. „Aș încheia, am mers prea departe cu asta, deși este o realitate”, a spus președintele, încheind acest subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete