Judecătorul ieșean Dan Anton și grefiera Mihaela Prelipceanu, arestați în dosarul de corupție

Judecătorul ieșean Dan Anton și grefiera Mihaela Prelipceanu, arestați în dosarul de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au reținut pe Dan Anton, judecător la Curtea de Apel Iași, și pe Mihaela Gabriela Prelipcean, grefier în cadrul Judecătoriei Iași, și au cerut joi instanței arestarea lor preventivă.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București a admis cererea și a dispus emiterea unor mandate de arestare pe numele celor doi, pe o perioadă de 30 de zile.

„Dispune arestarea preventivă a inculpaților Anton Dan, magistrat în cadrul Curții de Apel Iași – Secția penală și pentru cauze cu minori, și Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier în cadrul Judecătoriei Iași, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2015 și până la data de 20 noiembrie 2015 inclusiv”, se arată în decizia instanței.

Dan Anton și Mihaela Prelipcean au fost încarcerați, însă pot contesta decizia la instanța supremă, care va hotărî definitiv dacă aceștia vor rămâne în arest preventiv, vor fi plasați în arest la domiciliu sau cercetați în libertate, sub control judiciar.

Judecătorul Dan Anton este acuzat de două infracțiuni de trafic de influență, violarea vieții private, instigare la abuz în serviciu, șantaj și dare de mită, iar grefiera Mihaela Gabriela Prelipcean este cercetată pentru favorizarea făptuitorului.

În același dosar, procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar față de Mihaela Juravle, procuror în cadrul Parchetului Judecătoriei Darabani, cercetată pentru cumpărare de influență și două infracțiuni de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și față de Teodor Haucă, senator PD în perioada 1996-2000, în prezent administrator al unei societăți comerciale, acuzat de trafic de influență, cumpărare de influență și două infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Tot sub control judiciar sunt cercetați și Marina Moglan, concubina judecătorului Dan Anton (având dublă cetățenie, română și moldovenească), pentru complicitate la șantaj, complicitate la dare de mită și dare de mită, omul de afaceri italian Renato Del Gatto, pentru cumpărare de influență, Doina Bădică, consilier la Comisia Economică de Industrii și Servicii din Senat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, Florin Daniel Zvîncă, polițist la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costești, pentru abuz în serviciu, Carmen Gabriela Lupușoru, medic primar neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, și agentul de pază Ion Cătălin Popușoi pentru luare de mită.

Magistratul Dan Anton este acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu țigări, dar și că a instalat un dispozitiv video în apartamentul fostului soț al concubinei sale, pentru a-l șantaja.

Dan Anton ar fi pus o persoană să-l urmărească și să-l amenințe pe fostul soț al concubinei sale, întrucât acesta ar fi intenționat să facă publice date privind „imoralitatea” magistratului, el formulând chiar plângeri penale pentru amenințare împotriva lui Anton.

Potrivit DNA, în 27 februarie, Dan Anton, ajutat de Marina Moglan, a pătruns în locuința fostului soț al femeii și, fără consimțământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, „disimulat într-un ceas electronic (achiziționat de către o persoană de pe un site de vânzări on-line, din dispoziția lui Anton și plătit de acesta), în scopul obținerii unor imagini care să conțină detalii din viața privată a bărbatului”.

Anchetatorii au mai stabilit că, începând din 18 septembrie 2014, Dan Anton și concubina acestuia, Marina Moglan, au avut mai multe întâlniri cu doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind Renato Del Gatto, care au avut ca scop „facilitarea intrării și dezvoltării unor investiții în infrastructură pe piața din Republica Moldova, de către aceștia din urmă”.

„Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, și un post de director la firma nou înființată în Chișinău, Republica Moldova, pentru Moglan Marina. Dan Anton a fost de acord cu «oferta» omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din Parlamentul Republicii Moldova cât și pe lângă unii membri din guvernul acestui stat”, a mai arătat DNA, precizând că Anton și concubina sa chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniștrii guvernului din Republica Moldova/

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Anton le-ar fi promis celor doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea și dezvoltarea de activități financiar-bancare în țara respectivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii