Judecătorul lui Oprescu cere DNA să sechestreze bunurile lui Oprescu, pentru recuperarea prejudiciului

Judecătorul lui Oprescu cere DNA să sechestreze bunurile lui Oprescu, pentru recuperarea prejudiciului
Publicat: 21/09/2015, 19:25
Actualizat: 21/09/2015, 19:56

„Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curte urmează însă să menționeze că buna desfășurare a procesului penal pentru a cărei garantare este necesară analiza oportunității luării unei măsuri de prevenție presupune, inter alia, reducerea motivației infractorilor angrenați în activități de corupție privind implicarea în viitoare activități infracționale, inclusiv prin introducerea sumelor de bani care au produs dezechilibre sistemului financiar în economia legală: activitatea de recuperare a produsului infracțiunii în scopul îndeplinirea obligațiilor pe care orice stat îl are față de cetățenii lui devine condiție sine qua non pentru asigurarea conservării Democrației și a salvgardării Statului de Drept”, precizeză judecătorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București (CAB), în motivarea deciziei prin care a confirmat arestarea preventivă în cazul lui Sorin Oprescu.

Instanța a apreciat că anchetatorii nu trebuie să pună pe locul doi recuperarea prejudiciului, pentru că astfel îi acordă infractorului posibilitatea de a-și ascunde bunurile.

„Din acest considerent, organele de anchetă trebuie să acorde o atenție sporită urmăririi, identificării, evaluării, ridicării bunurilor în vederea luării măsurilor asigurătorii încă din primele momente ale demarării anchetei. Plasarea activității de recuperare a produsului infracțiunii pe un plan secund atrage în mod inevitabil eșecul acesteia deoarece i se acordă infractorului timpul necesar de a-și ascunde sub orice formă bunurile, după ce a aflat că activitatea sa infracțională a fost descoperită”, arată magistratul în documentul citat.

Judecătorul Camelia Bogdan mai notează că „integrarea unei investigații financiare în cadrul oricărei anchete penale ce vizează infracțiuni economico-financiare, în cadrul cărora includem și infracțiunile de corupție, conform Recomandarii Consiliului Europei privind Criminalitatea economică (…..) este esențială”.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menținut decizia din 6 septembrie a Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, în 15 septembrie, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcția de primar interimar.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a declarat că nu s-a făcut flagrant în cazul lui Oprescu „din considerente de tactică a anchetei”, primarul fiind citat cu mandat de aducere imediat după comiterea presupusei infracțiuni. Potrivit acesteia, o parte din banii din mită au fost găsiți la percheziția corporală asupra primarului, o parte din bani au fost găsiți la locuința acestuia, iar o altă parte la un martor care a fost audiat în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, primarul Sorin Oprescu a fost încarcerat într-o celulă din Arestul Central al Poliției Capitalei cu șase bărbați, printre care Mohammad Munaf, condamnat la zece ani de închisoare în cazul răpirii jurnaliștilor în Irak. Colegii de cameră ai primarului Capitalei nu sunt considerați infractori periculoși, majoritatea fiind arestați pentru infracțiuni economice, au precizat sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto