Jurnalistul David Frost a murit la vârsta de 74 de ani

Jurnalistul David Frost a murit la vârsta de 74 de ani
Publicat: 01/09/2013, 14:51
Actualizat: 22/10/2014, 06:09

David Frost, jurnalistul britanic care l-a intervievat pe președintele Richard Nixon, a murit la 74 de ani, potrivit CNN. Este cunoscut pentru emisiunile pe care le realiza cu oamenii politici.

Sir David Paradine Frost s-a născut la 7 aprilie 1939. A fost un jurnalist, comediant, scriitor, prezentator de televiziune și a avut ani la rând emisiuni la TV.

Timp de două decenii, David Frost a fost gaza emisiunii „Prin gaura cheii”, unde i-a avut ca invitați pe mulți politicieni. Este jurnalistul care l-a intervievat în mai multe rânduri pe președintele Nixon despre scandalul Watergate.

De anul trecut era gazda emisiunii săptămânale „Interviul lui Frost”. În perioada 2006-2012 a avut o emisiune la televiziunea Al Jazeera în limba engleză.

David Frost a murit la 1 septembrie în urma unui atac de cord în timp ce se afla la brodul navei Regina Elisabeta, unde era prezentator în cadrul programului „Insights”.

„Sunt alături de familia lui David Frost”, a scris primul ministru David Cameron pe contul său de Twitter. „El a fost, și cu siguranță cu mine s-a întâmplat acest lucru, și prieten dar și un intervievator de temut”, a mai scris David Cameron.

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, ce s-a întins pe parcursul a cinci decenii, David Frost a devenit celebru la nivel internațional și pentru numeroasele sale interviuri realizate cu șefi de state și nume mari ale politicii mondiale.

Născut pe 7 aprilie 1939, David Frost a realizat timp de două decenii emisiunea „Through the Keyhole”, între anii 1980 și 2000. Din 2012, el era gazda programului săptămânal „The Frost Interview”.

Totodată, din 2006 și până în 2012, el a realizat emisiunea săptămânală „Frost Over the World on Al Jazeera English”. În cadrul acestei emisiuni, Frost a intervievat personalități precum fostul premier britanic Tony Blair, președintele Omar al-Bashir al Sudanului, Benazir Bhutto și președintele statului Nicaragua Daniel Ortega.

Între anii 1993 și 2005, a realizat la BBC emisiunea „Breakfast with Frost”, care era difuzată duminica dimineață.

Pe 20 și 21 iulie 1969, a prezentat emisiunea „David Frost’s Moon Party for LWT”, un maraton TV de zece ore care a prezentat publicului britanic primii pași făcuți de astronautul Neil Armstrong pe Lună.

Frost a fost singurul jurnalist care a reușit să intervieveze opt premieri britanici, între anii 1964 și 2010 (Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown și David Cameron) și șapte președinți americani, între anii 1969 și 2008 (Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton și George W. Bush). De asemenea, a fost ultimul jurnalist care l-a intervievat pe Mohammad Reza Pahlavi, ultimul șah al Iranului.

Interviurile sale cu Nixon au stat la baza unei piese de teatru scrise de Peter Morgan, pusă în scenă atât la Londra, cât și pe Broadway, New York, și dezvoltată ulterior pentru marele ecran, cu Michael Sheen în rolul lui David Frost și Frank Langella în rolul lui Richard Nixon. Filmul regizat de Ron Howard a fost lansat în 2008 și a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, BAFTA și Oscar.

David Frost a fost recompensat cu numeroase premii, printre care un Emmy pentru întreaga carieră, a fost membru al Academiei de film și televiziune din Marea Britanie (BAFTA) și a fost înobilat, în 1970, cu titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×