Jurnalistul german care i-a luat interviu lui Ion Iliescu, despre închisoarea CIA din România: „Impactul ar putea să fie ca Parchetul să se autosesizeze”

Jurnalistul german care i-a luat interviu lui Ion Iliescu, despre închisoarea CIA din România: „Impactul ar putea să fie ca Parchetul să se autosesizeze
Publicat: 27/04/2015, 13:18

Jurnalistul german Keno Verseck, cel care l-a intervievat pe fostul președinte Ion Iliescu despre închisoarea CIA din România, spune că Parchetul din România ar trebui să se deschidă o anchetă în acest caz și că a trimis o sesizare în acest sens, conform unui interviu acordat RFI.

„Mă ocup de mai mult timp de subiectul presupuselor închisori CIA din România. Anul trecut dl. Ioan Talpeș, fost șef al administrației prezidențiale, mi-a spus că DA, au fost locații CIA în România, negând însă că au fost închisori și negând că știa ce se petrecea acolo. A fost primul oficial român care a spus asta. Eu mă ocup de subiect de ani de zile și am cerut apoi un interviu cu Ion Iliescu pe mai multe subiecte. I-am zis într-un mail că vreau să vorbim și despre asta și am făcut interviul în care a declarat ce a declarat”, povestește jurnalistul german cum a juns să obțină declarațiile de la Iliescu.

„Impactul ar putea să fie ca Parchetul să se autosesizeze. Din ce știu, Parchetul nu s-a autosesizat. Eu însumi am înaintat o cerere în acest sens către Parchetul General. Dacă nu se va autosesiza, aș vrea să știu de ce nu o face. Există totuși o anchetă penală în urmă plângerii înaintate de un fost deținut, Muhammad al-Nashiri. Procuratura a confirmat că ancheta e în curs. Ancheta asta există însă de trei ani, dar public nu se știe nimic despre ea. Impactul ar putea fi că aflăm mai repede un rezultat. Alt impact e redeschiderea discuțiilor în presă din România”, mai spune Keno Verseck.

Jurnalistul subliniază că Iliescu i-a declarat doar că a aprobat un sediu pentru CIA în România, nu și că acest sediu ar fi fost o închisoare clandestină.

„Președintele Iliescu a declarat de multe ori că nu știe nimic legat de «închisori». Mie mi-a spus în urma declarației dlui Talpeș că da, a fost o locație și că a existat o cerere din partea americană pentru o astfel de locație, cerere aprobată de el în principiu. A negat însă că ar fi știut la data respectivă că ar fi știut că ar fi fost vorba despre o închisoare. După aceea am vorbit din nou cu dl Talpeș pentru că dl Iliescu mi-a spus că detaliile urmau să fie stabilite de dl. Talpeș. Dlui Iliescu subiectul i s-a părut o chestie minoră în contextul în care atunci România și SUA luptau împreună în Afganistan, Irak șamd. I-am luat atunci un al doilea interviu lui Ioan Talpeș în care mi-a spus și mai multe lucruri. Astfel, dacă în decembrie mi-a spus că nu știa unde sunt acele locații, acum mi-a spus că a pus la dispoziția americanilor, adică a CIA-ului, o clădire în București. Nu a vrut să îmi spună însă unde se află această clădire. E o declarație pe care mi-a făcut-o săptămâna trecută”,mai povestește Verseck.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ