Kelemen Hunor, despre interdicția Ucrainei: Am trimis informare la PPE. Poroshenko vrea să intre în PPE

Kelemen Hunor, despre interdicția Ucrainei: Am trimis informare la PPE. Poroshenko vrea să intre în PPE
Publicat: 08/04/2019, 19:03
Actualizat: 12/04/2019, 13:22

Kelemen Hunor a recunoscut că, împreună cu alți colegi din Parlament, au avut o poziție „clară” cu privire la restricția folosirii limbilor română și maghiară în Ucraina, adoptată de Legislativul din Kiev.

„Acum câțiva ani, împreună cu mai mulți colegi din Parlament am avut o poziție foarte clară când ei au adoptat în Parlamentul de la Kiev restricții la folosirea limbii materne în școli. Acest lucru viza atât comunitatea maghiară cât și comunitatea românească din Ucraina și chiar am avut o scrisoare către Petro Poroshenko prin care eu și alții am cerut să nu promulge legea respectivă. Și în adunarea generală a Consiliului European am mai avut astfel de intervenții prin domnul Korodi, cel care ne reprezintă acolo. Alte intervenții nu am avut. Azi am trimis o scrisoare ambasadorului Ucrainei din București prin care cer explicații. Am trimis de asemenea și lui Antonio Isturiz la PPE o informare, fiindcă Poroshenko și partidul lui sunt observatori în PPE. Ei vor să ajungă în PPE și am considerat că colegii noștri din PPE trebuie să fie informați și trebuie să fie la curent cu ceea ce s-a întâmplat”, a declarat deputatul UDMR.

Acesta a mai spus că ofițerul vamal care i-a interzis să treacă în Ucraina nu a știut să-i motiveze decizia, deoarece era „prea mic”. Totodată, politcianul cataloghează explicația oferită de ambsadorul Ucrainei la București ca fiind „o dezinformare”.

„Nu pot să intru în țară că am interdicție. Eu am întrebat ce fel de interdicție. Ofițerul mi-a zis că el e prea mic, nu știe motivele, dar că sunt în baza lor de date și nu pot să intru în țară. Mi-au pus o ștampilă în pașaportul meu și am semnat o declarație. Sunt publice. În acel moment am aflat că interdicția e din 2017 și e valabilă până în 16 octombrie 2020. Nu am înțeles motivele nici până azi, fiindcă nu a dat nimeni nicio explicație. De la fața locului l-am sunat pe ministrul de Externe, am vorbit cu el, am trimis aceste documente și am povestit ce s-a întâmplat autorităților românești, am vorbit și cu consulul general de la Odesa și m-am întors, că nu era să fac altceva decât să mă întorc. Eu consider că este inacceptabil să refuzi intrarea în Ucraina a unui om fără să dai nicio explicație. Nu contează despre cine este vorba și nu contează dacă are sau nu pașaport diplomatic. Ceea ce susține ambasadorul Ucrainei la București este o dezinformare, ca să nu spun altfel”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

El a susținut că a discutat despre această problemă cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, care a cerut explicații pe cale diplomatică de la ucraineni. Politicianul UDMR a declarat că partea ucraineană a încălcat tratatul de bază între România și Ucraina.

„Am vorbit cu Teodor Meleșcanu, e la Bruxelles. Când se va întoarce, ne vom întâlni. A fost foarte prompt, categoric. Sunt convins că prin canalele diplomatice au cerut explicații de la ucraineni, pentru că ei au încălcat tratatul de bază între România și Ucraina și alte acorduri internaționale”, a afirmat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, precizează că președintelui UDMR, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...