Kelemen Hunor, ÎMPIEDICAT să intre în Ucraina: Mi se pare extrem de GRAV/ Reacția ambasadorului Ucrainei

Kelemen Hunor, ÎMPIEDICAT să intre în Ucraina: Mi se pare extrem de GRAV/ Reacția ambasadorului Ucrainei
Publicat: 06/04/2019, 22:08

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că a primit în pașaport și o interdicție de a intra în Ucraina până în 13 octombrie 2020.

„Am plecat sâmbătă spre Ucraina, împreună cu doi colegi din UDMR, am vrut să ajung în Ujhorod pentru a participa la a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Eram în Ungaria la un punct de trecere a frontierei cu Ucraina și am dat pașapoartele, iar după ce am așteptat o oră în mașină, după care cei de la poliția de frontieră mi-au spus că nu am voie să intru în Ucraina, fără să primesc vreun motiv, fără să mi se dea o explicație. Cei doi colegi cu care eram ar fi putut să intre, dar eu nu. Am primit un formular în limba ucraineană ca să îl semnez și mi-au pus o ștampilă în pașaport cu interdicția de a intra în Ucraina până în 13 octombrie 2020″, a spus Kelemen.

Acesta l-a informat pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, despre acest incident, și se va adresa, luni, Ambasadei Ucrainei la București și va cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat.

„Este inacceptabil așa ceva, este vorba, totuși, de două țări vecine, eu nu am mers zilnic în Ucraina, nu am mai fost de peste 20 de ani. Am avut bune intenții, dar nici nu contează acest lucru, dacă mergeam în scop turistic sau cultural, dar să nu se dea nicio explicație și să interzici intrarea unui cetățean român mi se pare extrem de grav”, a mai spus Kelemen Hunor.

Ambasadorul Ucrainei: Lui Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea în Ucraina încă din 2017

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, precizează că președintelui UDMR, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.

„Am aflat acum câteva ore aici pe facebook că Președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor, n-a fost lăsat azi dimineață să intre pe teritoriul Ucrainei. În aceasta situație neplăcută dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări: Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene”, a scris pe Facebook ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov.

El menționează că liderului UDMR i s-a adus la cunoștiință sâmbătă decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean, pe care a și semnat-o.

„Și de data această conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene. Și bineînțeles sunt deschis și voi fi onorat să-i ofer și personal domnului Kelemen Hunor orice explicații suplimentare”, a adăugat ambasadorul Ucrainei în România.

Ambasadorul ucrainean a fost convocat de MAE ungar după interdicția primită de Kelemen Hunor

Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Budapesta într-o întâlnire specială care va avea loc luni, după ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, relatează site-ul agenției MTI.

Kelemen a informat pe rețelele de socializare online că i-a fost interzisă intrarea în Ucraina timp de un an și jumătate, fără nicio explicație, în timp ce se pregătea participe la a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, Tamas Menczer, a declarat pentru MTI că această interdicție este „inacceptabilă” și „împotriva Ungariei”.

Kelemen: Nu am folosit pașaport maghiar, ambasadorul Ucrainei să prezinte acte care interzic accesul

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că nu a folosit pașaport maghiar la punctul de frontieră cu Ucraina, așa cum a spus ambasadorul acestei țări la București, și îi cere acestuia să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său pe în Ucraina, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei postări, sâmbătă, pe Facebook, Kelemen Hunor consideră reacția ambasadorului Ucrainei la incident ca fiind una „nepotrivită”.

„Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, printr-o apreciere nepotrivită a incidentului de astăzi (sâmbătă – n.r.) afirmă că am încercat să intru în Ucraina cu pașaport maghiar. Nu am fost în Ucraina în ultimii douăzeci de ani și nu am folosit niciodată pașaport maghiar. Pot prezenta documentele incidentului de astăzi. Cer Ambasadorului Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, să prezinte, la rândul său, documentele care au interzis, în trecut, accesul meu pe teritoriul Ucrainei”, a arătat Kelemen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?