Kelemen Hunor: Nu poți merge pe vină colectivă la Ditrău, din cauza unui preot exaltat

Kelemen Hunor: Nu poți merge pe vină colectivă la Ditrău, din cauza unui preot exaltat
Publicat: 03/02/2020, 09:48

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în cazul de la Ditrău nu poate fi pusă o etichetă pe întreaga comunitate.

„Noi am avut încă de miercurea trecută o reacție corectă în ceea ce privește situația din Ditrău, și parlamentarii noștri din zonă și organizația națională, prin care am respins orice formă de propagare a urii și am spus că trebuie să ne calmăm, să păstrăm normalitatea și să nu permitem nicio formă de extermism. Mă surprinde că o parte a presei și anumiți politicieni amplifică această poveste, fiindcă în momentul în care sunt 150 de oameni nu poți pune eticheta pe o întreagă comunitate și nu poți merge pe direcția vinei colective la Ditrău, din cauza unui preot exaltat și a unor persoane care au o poziție care nu poate fi acceptată și susținută. Le transmit locuitorilor din Ditrău să rămână calmi, să nu accepte manipularea și nicio formă de extremism”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a susținut că nu trebuie învinovățită întreaga comunitate din Ditrău, avertizând că dacă cineva merge pe varianta că maghiarii sunt extremiști, că UDMR este extremist, greșește fundamental.

„Nu va găsi nimeni în programul nostru și nici în declarațiile noastre că am susține așa ceva. Fenomenul este mult mai complex și trebuie excluse din start aceste forme de excludere și resping categoric vina colectivă, care nu duce nicăieri. Poate avem de-a face cu un patron mai lacom, mai dur, pe de-o parte, iar de cealaltă parte avem niște oameni lezați, dar nu este caracteristic ceea ce s-a întâmplat pentru întreaga comunitate și deloc pentru UDMR. Cei doi muncitori din Sri Lanka nu sunt migranți ilegali, ei au venit cu acte în regulă să muncească, e nevoie de forță de muncă și sunt bineveniți”, a menționat președintele Uniunii.

În ceea ce privește declarațiile fostului președintele Traian Băsescu, despre situația din Ditrău și despre UDMR, Kelemen Hunor le respinge categoric.

„Dacă fostul președinte consideră UDMR ca fiind extremistă, înseamnă că a rămas același Petrov care, în toată cariera lui politică, a dezbinat societatea și a propagat ură, a mințit o țară întreagă și cred că Traian Băsescu ar trebui să se oprească. După ce ai fost turnător al Securității, după ce ai fost un om care ai ascuns adevărul și așa ai câștigat două mandate de președinte, ar trebui să taci și să începi să îmbătrânești frumos, deși nu este ușor. Cine este acest Petrov să vorbească despre maghiari spunând că sunt complexați, să vorbească despre UDMR în acești termeni? Este o altă formă de extremism, de a propaga ură, ceea ce face Băsescu”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a subliniat că ar fi așteptat de la Traian Băsescu și de la alții o poziție categorică privind declarațiile primarului din Târgu Mureș, Dorin Florea, sau cu ocazia altor manifestări de acest gen, dar aceștia au tăcut.

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor emigranți în satul lor.

Firma are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...