Kirk Douglas, o viață ca în filme. Cum a supraviețuit unui accident de elicopter cu morți și răniți

Kirk Douglas, o viață ca în filme. Cum a supraviețuit unui accident de elicopter cu morți și răniți
Publicat: 06/02/2020, 10:23

Kirk Douglas a murit la venerabila vârstă de 103 de ani, anunțul fiind făcut de fiul său Michael Douglas. Înainte de a muri miercuri, la vârsta de 103 ani, Kirk Douglas a avut o întâlnire cu moartea despre care a spus că i-a „schimbat definitiv” viața.

În memoriile sale publicate în 2000, Kirk Douglas a vorbit pentru prima oară despre impactul pe care l-a avut asupra vieții sale tragedia din urmă cu nouă ani. Este vorba de coliziunea în aer, în februarie 1991, dintre elicopterul în care se aflaKirk Douglasși un avion de mici dimensiuni.

Kirk Douglas a scăpat ca prin minune cu viață, în timp ce alți doi bărbați au murit pe loc. Fiind unul din cei trei supraviețuitori ai accidentului fatal, Douglas a scris că incidentul a făcut ca ziua aceea din 1991 să fie „cea mai importantă zi a vieții mele”, potrivit revistei People.

Kirk Douglas plecase cu Noel Blanc și copilotul Michael Carra. Trio-ul decola pe aeroportul Santa Paula din California, când a intrat în coliziune cu un avion aerobatic din Pitts, condus de Lee Manelski, în vârstă de 47 de ani, și pilotul student David Tomlinson, în vârstă de 18 ani. În mod tragic, Manelski și Tomlinson au murit în accidentul teribil din aer.

Mesajul emoționant al lui Michael Douglas

Fiul său, Michael Douglas, a confirmat decesul tatălui Kirk Douglas într-o declarație, a relatat BBC.

„Cu imensă tristețe, eu și frații mei anunțăm că tatăl nostru, Kirk Douglas, nu se mai află de azi printre noi. Pentru o lume întreagă, a fost o adevărată legendă, un actor din Epoca de Aur a filmelor… Dar pentru mine și frații mei, Joel și Peter, era pur și simplu tata”. Celebrul actor, laureat al Premiilor Oscar, a încheiat cu aceleași cuvinte pe care le-a rostit cu ocazia aniversării de 103 ani a tatălui său: „Te iubesc nespus de mult și sunt mândru că sunt fiul tău”.

Când Kirk Douglas împlinise vârsta de 103 ani, fiul său, actorul Michael Douglas a publicat pe Facebook o fotografie emoționantă în care își sărută tatăl pe cap. „La mulți ani, tată! Ești o legendă vie și întreaga familie îți transmite din suflet toată dragostea”, a scris starul în dreptul imaginii.
Anul trecut, Kirk Douglas – pe numele real Yssur Danielovitch – a stabilit, la 102 ani, un nou record de longevitate pentru un actor. Actorul Bob Hope deținea anterior recordul de longevitate, însă acesta a murit în 2003, la aproape două luni după ce împlinise 100 de ani.
Născut pe 9 decembrie 1916, în localitatea Amsterdam din statul american New York, Kirk Douglas a jucat în primul său film în 1946 – un noir clasic intitulat „Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers”.
S-a remarcat apoi în filme precum „Gunfight at the O.K. Coral”, „Călărețul singuratic/ Lonely Are the Brave” și „Umbra unui uriaș/ Cast a Giant Shadow”.
Pe parcursul carierei sale prestigioase, Kirk Douglas a primit trei nominalizări la premiile Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele „Van Gogh/ Lust for Life”, „Urâtul și frumosul/ The Bad and the Beautiful” și „Champion”.
Deși nu a câștigat niciodată Oscarul pentru interpretare, a primit din partea Academiei de film americane un premiu onorific, care i-a fost înmânat de Steven Spielberg în 1996.
Ultimul rol pe marele ecran a fost cel din „Illusion” (2004), cu Bryan Cranston, regizat de Michael A. Goorjian.
Kirk Douglas a fost și scriitor, având la activ mai multe romane și volume de memorii.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase