Kovesi, DEVANSATĂ în cursa pentru funcția de procuror șef european. Francezul Bohnert devine FAVORIT

Kovesi, DEVANSATĂ în cursa pentru funcția de procuror șef european. Francezul Bohnert devine FAVORIT
Publicat: 21/02/2019, 11:04
Actualizat: 25/03/2019, 19:09

Procurorul Jean-François Bohnertdin Franța s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-șef european, afirmă surse citate de site-ul de știri New Europe.

În urma votului reprezentanților statelor membre UE, Jean-François Bohnert (Franța) a obținut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi (România) și de Andres Ritter (Germania), cu un scor egal, de 29 de puncte.

„Încă o etapă din cursa pentru desemnarea procurorului șef european s-a încheiat astăzi,” scrie New Europe, „răsturnând clasamentul și așteptările, cu candidatul francez Jean-Francois Bohnert preluând primul loc. Până acum, cursa era condusă de Laura Codruța Kovesi, vizată de o anchetă a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din țara sa și subiect de dispute politice interne.”

Pe 4 februarie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis că Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru șefia Parchetului European, fiind favorită. „În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecție a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecție transmite Parlamentului European și Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 și al regulilor VI(1) și VII(1) ale grupului de selecție, cu următoarea ordine a preferințelor:

1. Laura Codruța Kovesi (România)

2. Jean-Francois Bohnert (Franța)

3. Andres Ritter (Germania)”

Cei trei candidați urmează să fie audiați în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar și de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.