Kovesi: „Nicio țară nu este curată. Nu există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”

Kovesi: „Nicio țară nu este curată. Nu există mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”
Foto: Mediafax
Publicat: 08/12/2021, 10:47

Şefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi (48 de ani), a declarat că exista posibilitatea ca banii europeni din pachetul destinat depășirii consecințelor pandemiei să nu ajungă la destinație. „Corupţia e la acelaşi nivel şi în Europa de Est şi în cea de Vest. Nicio ţară din Europa nu este curată”.

„În prezent, mulţi bani ajung în sectorul sănătăţii şi riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunţă concursuri de licitaţii publice. Nu există suficient control, nu există transparenţă”, a spus şefa Parchetului European, care a adăugat că, în cazul achiziţiilor publice, Parchetul se loveşte constant de mită şi dobândire de foloase personale, relatează  Neue Zurcher Zeitung.

Kovesi consideră că procurorii delegaţi de diferitele state la Parchetul European trebuie să fie complet independenţi pentru a-şi putea face treaba şi consideră că banii pentru Parchetul European sunt mult prea puţini. De exemplu, pentru construirea instituţiei pe care o conduce au fost alocate iniţial 30,2 milioane de euro, ceea ce corespunde bugetului unui parchet regional din România, spune ea.

În ceea ce privește corupția, Kovesi a spus că „nicio ţară din Europa nu este curată” şi că „nu rezultă că există mai multă corupţie în Europa de Est decât în Europa de Vest” „În interiorul UE, exporturile şi importurile trebuie echilibrate. Explicaţia este una: fraudă masivă cu TVA. Aceste cifre nu arată nicio diferenţă între statele membre. De asemenea, din cazurile de care ne ocupăm noi, nu rezultă că există mai multă corupţie în Europa de Est decât în Europa de Vest”, a mai afirmat Laura Kovesi pentru ziarul elveţian Neue Zurcher Zeitung.