Kremlinul, despre sancțiunile occidentului: „Este banditism economic. Rusia este o ţară prea mare să poată fi izolată de toată lumea”

Kremlinul, despre sancțiunile occidentului: „Este banditism economic. Rusia este o ţară prea mare să poată fi izolată de toată lumea”
Kremlinul, despre sancțiunile occidentului / Sursă Foto: CNN
Publicat: 06/03/2022, 19:52

Oficialii de la Kremlin au declarat sâmbătă că, tăind legăturile economice cu Rusia pe fondul conflictului cu Ucraina, Occidentul se comportă ca un bandit, dar că Rusia este o ţară mult prea mare ca să fie complet izolată pentru că lumea nu înseamnă doar SUA şi Europa.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus sâmbătă jurnaliştilor că Occidentul se angajează în acte de „banditism economic” şi că Moscova va avea un răspuns la ele fără a preciza însă care va fi acesta.

„Puteţi înţelege că va trebui să fie un răspuns corespunzător la banditismul economic. Asta nu înseamnă că Rusia este izolată. Lumea este mult prea mare pentru ca Europa şi Occidentul să reuşească să izoleze o ţară şi cu atât mai puţin o ţară atât de mare ca Rusia. Sunt mult mai multe ţări în lume”.

Peskov a notat că între Moscova şi Washington există încă canale de dialog, dar a avertizat că, dacă SUA impune sancţiuni exporturilor de petrol şi gaz ale Rusiei, atunci pieţele energetice globale vor fi considerabil zdruncinate.

Companiile străine se vor întoarce în Rusia deşi unele s-ar putea să descopere că între timp le-au luat locul altele.

„Rusia… are interesul să fie atractivă pentru investiţii. Da, acum nu este momentul să putem vorbi despre a fi atractiv pentru investiţii, dar vremurile se schimbă rapid”, a spus Peskov.

„O perioadă de creştere economică o va înlocui pe aceasta de acum. Şi va veni un moment în care aceleaşi companii vor reveni din nou pe piaţă, fiind mai mult decât interesate să recupereze ceea ce au ratat şi să-şi refacă poziţiile.

„În unele zone, le vom aştepta cu adevărat [companiile]. În altele, le vom aştepta mai puţin, deoarece locurile lor vor fi între timp ocupate de companii din alte ţări”.