La 79 de ani, prezent la toate alegerile: „Cum să nu votez? O turmă fără păstor nu poate pășuna”

La 79 de ani, prezent la toate alegerile: „Cum să nu votez? O turmă fără păstor nu poate pășuna
Publicat: 11/12/2016, 16:07
Actualizat: 02/10/2018, 15:53

Vasile Dănilă este unul dintre vârstnicii care se bucură de fiecare discuție pe care o poartă și zâmbește după fiecare idee enunțată.

El a votat, duminică dimineața, în cartierul Bărăbanț din Alba Iulia, înainte de a merge la biserică, fiind îmbrăcat cu un costum gri, cămașă albă și un pulover cu doi nasturi, iar pe cap purta o căciulă neagră din blană naturală.

„Cum să nu votez? Eu? Cineva tot trebuie să fie la conducere, fie că sunt buni sau mai puțin buni, o turmă fără păstor, oricât ar fi terenul de bun, nu poate pășuna. Votul e un fel de lege pentru că, vrei sau nu vrei, o dată la câțiva ani tot se organizează alegeri. Unii spun că votul lor e puțin și nu contează, însă apa din mică se face mare, iar mai multe picături umple bazinul”, a declarat Vasile Dănilă corespondentului MEDIAFAX, înainte să intre în secția de vot, iar apoi și-a luat buletinul, arătând că mai are „puține locuri libere”.

El este de părere că și candidații se fac vinovați de prezența scăzută de la alegeri, întrucât vin puțin între oameni, iar alții s-au lăudat că fac multe și nu au realizat nimic.

„Un lucru nu-mi place! Cu mult timp în urmă, cei care candidau veneau între oameni, stăteau de vorbă cu noi, însă acum tot mai puțin îi vezi. O altă problemă e că mulți promit marea cu sarea și nu fac nimic. Eu aș vrea, sincer să îți spun, un candidat onest, care nu îmi promite mare lucru, însă își dă interesul, iar după patru ani a făcut mai mult decât a zis”, a spus Vasile Dănilă, cu zâmbetul pe buze.

Acesta este de părere că oamenii nu sunt suficient de bine informați despre importanța votului lor, iar politicienii „degeaba stau în birouri și fac teorie” pentru că „practica e cea care ne omoară”.

„Noi avem nevoie să se pună mai mare bază pe agricultură, să vedem că sunt oameni care lucrează o viață întreagă terenul, iar la 65 de ani de acolo ies la pensie. Avem nevoie și de pensii mai mari, însă degeaba le măresc, dacă apoi se scumpesc alimentele. Nici asta nu e o soluție”, a spus vârstnicul, întrebat de ce schimbare are nevoie România.

Vasile Dănilă este cel mai mic dintre cei nouă frați ai săi și singurul rămas în viață. El trăiește de cinci ani într-un azil pentru vârstnici din Alba Iulia și spune că aici îi este mai bine decât acasă, arătându-se mulțumit de mâncare și de condițiile de trai.

El este genul de om simplu, care se bucură dacă în țară este pace și nu este „război, cutremur sau inundații”, iar dacă „Domnul ne ferește în continuare, este bine, ne descurcăm noi”.

Vasile Dănilă este de părere că pe vremea lui Ceaușescu nu era mai bine și nu îi place când vede la televizor „vrajbă” între candidați, pentru că oamenii trebuie să învețe unii de la alții.

„Unii mai mult se contraziceau în loc să se adune să vadă ce și cum trebuie făcut”, a spus Vasile Dănilă, care a votat la o secție amenajată într-o grădiniță, iar apoi a plecat spre biserică.

În județul Alba, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, au fost delimitate 440 de secții de votare, iar la urne sunt așteptate peste 315.600 de persoane. Majoritatea secțiilor de votare au fost organizate în unități de învățământ, însă unii oameni votează în locuri mai puțin obișnuite, precum o casă parohială, o piață agroalimentară, bazin olimpic sau stadion de fotbal.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern