La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați anvelopele de iarnă. Etichetarea se modifică la nivel european / Avertismentul specialiștilor

La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați anvelopele de iarnă. Etichetarea se modifică la nivel european / Avertismentul specialiștilor
Publicat: 10/12/2019, 08:23

Până acum, marcajele referitoare la proprietățile necesare în condiții de iarnă lipseau, dar noua etichetă va deveni obligatorie pentru toate tipurile de cauciucuri vândute începând cu luna mai a anului 2021, scrie autoexpert.md.

Informațiile de pe noile etichete ajută în cazul în care dorești să compari mai multe modele de anvelope și vor fi extrem de folositoare în cazul achizițiilor online. În zona europei centrale, informațiile despre aderența pe carosabil ud și zăpadă sunt esențiale în vederea siguranței la volan, în timp ce pentru zonele nordice sunt mai importante informațiile despre aderența pe gheață.

În prezent, potrivit reglementărilor actuale, toate anvelopele pentru vehicule de pasageri și autoutilitare trebuie să conțină un abțibild pe care este indicată aderența pe carosabil umed, zgomotul la rulare și impactul asupra consumului de combustibil.

„ Anvelopele proiectate pentru iarna central-europeană sunt complet diferite față de cele proiectate pentru iernile nordice. Aderența pe carosabil umed și pe gheață sunt caracteristici care se exclud reciproc; consumatorul poate ajunge să achiziționeze anvelope neadecvate dacă informațiile de pe etichetă nu sunt corecte”, spune Jarmo Sunnari, Manager of Standards, Regulations and Approvals al producătorului de anvelope Nokian.

La început, marcajul pentru aderența pe gheață va fi folosit doar pentru anvelopele destinate transportului de pasageri, în timp ce marcajul pentru aderența pe zăpadă este disponibil pentru anvelopele pentru microbuze, camioane ușoare, camioane și autobuze. Marcajele se bazează pe standarde și reglementări internaționale.

Restul special de aderență pe gheață este acum în curs de standardizare la ISO, iar aderența pe zăpadă se referă la reglementările ECE ale ONU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase