Laura Codruța Kovesi, discuție cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Principalul punct de pe agenda discuțiilor dintre cei doi

Laura Codruța Kovesi, discuție cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Principalul punct de pe agenda discuțiilor dintre cei doi
Publicat: 28/11/2017, 12:08
Actualizat: 07/06/2018, 01:09
Procurorul șef al DNA nu a făcut declarații când a ajuns la sediul ministerului. După întrevederea care a durat aproximativ două ore, Tudorel Toader a transmis că tema discuțiilor a fost Raportul MCV și că își menține părerea că acesta a fost unul pozitiv.
„Am avut o întrevedere de la 9 la 11 a Comisiei de punere în aplicare a celor 12 recomandări MCV. Ați văzut cine a intrat și cine a coborât de la Ministerul Justiției, au venit reprezentanții tuturor autorităților (cu rol în acest sens n.r.). Îmi mențin convingerea că raporul este unul pozitiv care arată că o recomandare e îndeplinită, credem că altele trei pot fi considerate îndeplinite, iar la celelalte 8 au constatat progrese. Am luat recomandare cu recomandare dintre cele 11, am văzut ce s-a realizat până în prezent, am discutat ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte pentru îndpelinirea fiecăreia dintre aceste recomandări”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Comisia Europeană a publicat recent raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției, anunțând că Sofia a progresat în privința recomandărilor, dar există reforme întârziate în lupta împotriva corupției.

Deși raportul concluzionează că „niciunul dintre criteriile de referință nu este îndeplinit în mod satisfăcător, Comisia Europeană consideră că, având în continuare o îndrumare politică și o hotărâre pentru avansarea reformelor, Bulgaria ar trebui să poată îndeplini recomandările rămase și, prin urmare, referințele MCV în viitorul apropiat”.

Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, țara noastră a „realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, se arată în raport.

Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, „deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV”.

Comisia Europeană anunță că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația