Lector de la Universitatea din Arad, judecat pentru că a vândut lucrări de licență studenților

Lector de la Universitatea din Arad, judecat pentru că a vândut lucrări de licență studenților
Publicat: 12/08/2013, 14:57
Actualizat: 03/02/2019, 11:46

Un lector de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane, fiind acuzat că a ajutat studenți să primească note fără să se prezinte la examene și le-a dat lucrări de licență, pentru care a primit câte 300 de euro.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au trimis-o în judecată pe Mihaela Pop, lector la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara, pentru instigare la trafic de influență, trafic de influență, instigare la fals intelectual și luare de mită.

În același dosar vor fi judecați lectorul Sorin Fildan, pentru fals intelectual, Violeta Dorina Mârșav, secretară la Facultatea de Drept, filiala Petroșani a Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Bianca Tănasă, secretară la Universitatea din Petroșani, pentru trafic de influență. În cazul Violetei Mârșav a fost luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara, arată luni Parchetul instanței supreme, într-un comunicat de presă.

Procurorii au mai trimis-o în judecată și pe Claudia Dorina Brândușa, învățătoare la Școala Gimnazială nr. 4 Vulcan, pentru cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor, în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenți fără ca aceștia să le susțină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.

„S-a constatat o relaționare între cadrele universitare și secretare, atât cele din cadrul Universitatății de Vest «Vasile Goldiș», cât și cele de la o filială a universității (Petroșani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare și cadre universitare (profesori, asistenți universitari), în promovarea studenților, contra unor sume de bani, fără susținerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoștințe personale, în sensul celor sus-menționate, fiind la curent și sprijinind în activitatea infracțională unele cadre universitare”, se mai arată în comunicatul citat.

Procurorii au mai arătat că, din interceptarea convorbirilor telefonice purtate de inculpați, a reieșit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop ar fi intervenit pe lângă cadre didactice sau le-ar fi determinat pe secretarele Violeta Mârșav și Bianca Tănasă „să accepte propunerea sa de a promova studenți contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alți profesori în același scop”.

Mihaela Pop l-ar fi determinat pe lectorul Sorin Fildan să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere unui student care nu se prezentase la examen. Pentru ca studentul să fie promovat ar fi intervenit mama acestuia, Claudia Dorina Brândușa, potrivit procurorilor.

„De asemenea, inculpata Pop obișnuia să vândă lucrări de licență gata elaborate studenților, cu garantarea promovării examenului de licență”, se mai arată în comunicatul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Anchetatorii au găsit la percheziția făcută la locuința Mihaelei Pop CD-uri conținând lucrări de licență cu conținut similar celor date de aceasta mai multor studenți. Prețul unei lucrări de licență era de 300 de euro.

„Procedându-se la compararea conținutului lucrărilor de licență identificate cu ocazia percheziției informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conținut cu lucrări de licență din anii 2010, 2011 și 2012”, au mai precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bistrița-Năsăud în 8 august, instanța stabilind ca procesul să înceapă în 3 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Călătorie EPICĂ în plin război! De la Paris la BUCUREȘTI, prin...
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×