• Publicat:
Știri

Legea de înființare a Muzeului Holocaustului a fost adoptată decizional de Camera Deputaților

Legea de înființare a Muzeului Holocaustului a fost adoptată decizional de Camera Deputaților
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, legea de înființare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, ce are ca scop promovarea istoriei culturii comunităților evreiești, protejarea memoriei victimelor holocaustului, precum și combaterea antisemitismului.

Legea are ca obiect de reglementare înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, instituție publică de importanță națională cu personalitate juridică în subordinea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ,,Ellie Wisel”.

„Muzeul are ca scop prezentarea și promovare istoriei culturii și tradițiilor comunităților evreiești din România protejarea memoriei victimelor holocaustului, precum și combaterea antisemitismului. Totodată, se propune ca activitatea Muzeului să fie finanțată din subvenții de le bugetul de stat, prin bugetul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel», din venituri proprii provenite din activități specifice, precum și din donații și sponsorizări”, arată raportul pentru adoptare redactat de Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din Camera Deputaților.

Liderul Deputaților ALDE Varujan Vosganian a declarat, la dezbaterea proiectului de lege, că recunoașterea Holocaustului în România trebuie însoțită de un demers politic de recunoaștere a genocidului armean.

„Avem o atitudine unanimă de condamnare a Holocaustului. Vă rog să includem pe agenda partidelor și o declarație politică în Parlament de recunoaștere a genocidului armean. Este o temă pe care, până acum, partidele din România au evitat să o ia în seamă. Sunt zeci de parlamente din întreaga lume, Parlamentul European, care au făcut astfel de declarații de recunoaștere a genocidului armean. Recunoașterea Holocaustului trebuie în mod simetric însoțită și de un demers politic de recunoaștere a genocidului armean, care chiar dacă nu va avea un muzeu în România, pentru că acest genocid nu s-a petrecut pe teritoriul României, dimpotrivă că teritoriul României a fost sălaș pentru supraviețuitorii genocidului, pune în fața noastră provocarea unui tratament egal pentru toate aceste traume ale umanității”, a declarat, miercuri, Varujan Vosganian în plenul Camerei Deputaților.

Sediul Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România va fi în București.

 

Inchide