Legea privind acordarea titlului de erou național lui Avram Iancu, adoptată de Senat

Legea privind acordarea titlului de erou național lui Avram Iancu, adoptată de Senat
Publicat: 27/05/2015, 18:48

Plenul Senatului a aprobat, în forma în care a fost trimisă la promulgare, „Legea pentru conferirea titlului de «Erou al Națiunii Române» lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc”, cu 43 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 11 abțineri.

Totodată, senatorii au respins raportul Comisiei de cultură, care a propus respingerea legii și aprobareaa obiecțiilor transmise de președinte.

Legea prevede că „pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, se conferă fostului conducător al revoluției române 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Națiunii Române»”.

„Trăiesc o mare dezamăgire astăzi ca să văd că, de fiecare dată atunci când apare o problemă, Senatul e aproape de fiecare dată primul care cedează. Mi se pare că nu e în atribuțiile noastre să ne cedăm din prerogative. Eu nu cred, cu toată răspunderea, că Parlamentul României nu are dreptul să declare un erou al națiunii erou național. Orice argument ați aduce, nu cred că Parlamentul României nu are acest drept. E hotărârea dvs, dar aș vrea să vă aduc aminte că nu facem nimic pentru eroii neamului, nu facem nimic ca să-i cinstim (…) De fiecare dată când au apărut propuneri legislative fie să ne onorăm portul național, fie să cinstim o personalitate, de fiecare dată de obicei se aduce argument că să nu creăm un precedent, că or să vină și alte regiuni, or să vină și oltenii, or să vină și moldovenii, or să propună și alți eroi naționali. Și care este problema, stimați colegi, că o să avem mai mulți eroi naționali? E bine că nu avem niciunul?”, a declarat senatorul PNL Mariana Câmpeanu, în timpul dezbaterilor.

La rândul său, senatorul PC Cristiana Anghel a spus că „președintele are puterea să medalieze pe cine vrea dumnealui”.

„Președintele are puterea să medalieze pe cine vrea dumnealui, că e bun, că e rău, că e român, că e cinstit, că e corect, că e anchetat penal, cum citeam zilele trecute, nu contează, dumnealui poate să facă ce vrea. De ce să cedăm dreptul acesta al nostru? Avem mai mulți Avram Iancu? Ce reprezintă Avram Iancu pentru noi? Doar pentru faptul că domnul președinte și-a permis să facă lucrul acesta? (…) Eu zic să nu cedăm și să votăm așa cum am votat și prima dată”, a afirmat Cristiana Anghel.

Senatorul PSD Ilie Sârbu a criticat faptul că cei doi inițiatori ai proiectului de lege nu se află în sală pentru a susține în continuare legea, precizând, pe de altă parte, că Avram Iancu este erou național „în conștiința neamului și fără prevederile astea și va rămâne”.

Președintele Comisiei de Cultură, Georgică Severin, a precizat că „eroii sunt dați de conștiința națională, ei nu se fac prin lege”. „Ar însemna că toți cei care nu sunt legiferați nu sunt eroi. Ar însemna că Tudor Vladimirescu, Gheorghe Doja, Nicolae Bălcescu și cine mai vreți dvs nu este erou (…) Ideea că noi senatorii ne asumăm calitatea de a-l declara erou pe Avram Iancu înseamnă că noi suntem cei care dăm adeverințe de eroi”, a spus Severin.

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca legea să fie trimisă la Camera Deputaților, care este for decizional.

În 18 martie, președintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii pentru conferirea titlului de „Erou al Națiunii Române” lui Avram Iancu, opinând că procedura este necesară pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor.

Potrivit unui comunicat de presă din 19 martie, președintele Klaus Iohannis susține inițiativa de cinstire a memoriei lui Avram Iancu prin conferirea titlului de erou național și consideră ideea ca fiind foarte bună.

„Pentru ca legea să poată fi însă promulgată este nevoie ca textul ei să respecte anumite cerințe și criterii de natură procedurală și de tehnică legislativă”, preciza Administrația Prezidențială.

Președintele a arătat, în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului, că o reglementare în scopul cinstirii memoriei și în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identității și a drepturilor naționale poate fi adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român.

„În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naționale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de «Erou al Națiunii Române», stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum și modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuția celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Șeful statului menționa, totodată, că, față de conținutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de «Erou al Națiunii Române» lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc, potrivit căruia acest titlu se conferă prin efectul legii, urmează să fie avută în vedere și incidența dispozițiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege.

Inițial, Camera Deputaților a adoptat, în 25 februarie, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede conferirea titlului de Erou al Națiunii Române lui Avram Iancu pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc.

Proiectul a fost inițiat de senatorii PNL Crin Antonescu și Theodor Athanasiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”