Lia Olguța Vasilescu, despre sporuri: „Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea”

Lia Olguța Vasilescu, despre sporuri: „Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea”
Lia Olguța Vasilescu, despre sporuri: „Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea”
Publicat: 18/02/2021, 00:06
Actualizat: 06/04/2021, 15:02

„Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea salarizătrii unitare”, afirmă Lia Olguța Vasilescu, în replică la declarațiile actualului ministru al Muncii, Raluca Turcan, legate de sporurile din Sănătate și Justiție.

Olguța Vasilescu: „Așa e în legea salarizării”

„Ministerul Sănătății, toate spitalele pot să aibă ce sporuri vor, nu au voie să aibă peste 30% sporuri. Așa e în legea salarizării. Părerea mea e că nici măcar nu au citit legea”, a declarat la Antena 3 fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu.

Aceastaa spune, însă, că potrivit articolului 25 din Legea 153/2017, ordonatorul de credite nu poate să dea mai mult de 30% sporuri în total, însă nu prevede că un bugetar nu poate încasa sporuri mai mari.

Potrivit art. 25 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.

În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea precintă și o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care cel de calculator, de condiții periculoase, precum și riscul la suprasolicitare neuropsihică.

Turcan: În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor reprezintă 85%

În Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%, afirmă ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta prezintă și o serie de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care cel de calculator, de condiții periculoase, precum și riscul la suprasolicitare neuropsihică.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se face salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, spune la Antena 3 Raluca Turcan.

Aceasta spune că în domeniul sporurilor este nevoie de „foarte multă precauție și înțelepciune”.

Raluca Turcan a oferit și exemple de sporuri care ar trebui reevaluate anumite sporuri, printre care sporul de calculator, o subcategorie care „nu-și are rostul”, sporul de condiții periculoase, sporul de confidențialitate, precum sporul de risc la suprasolicitare neuropsihică, pe care îl încasează, de exemplu, magistrații.

Parlamentul nu poate revizui actele normative de rang secundar, iar reforma în domeniul sporurilor bugetarilor trebuie făcută la propunerea Ministerului Muncii, a declarat, marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.