Liiceanu, Tismăneanu și Tapalagă vor da în judecată Ziua, România Mare și Tricolorul

Liiceanu, Tismăneanu și Tapalagă vor da în judecată Ziua, România Mare și Tricolorul
Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu și Dan Tapalagă vor acționa în instanță publicațiile Ziua, România Mare și Tricolorul, pentru "atingerea adusă demnității, imaginii și reputației" prin campanii de presă și afirmații "injurioase" și "calomnioase".
Publicat: 15/02/2012, 09:53
Actualizat: 16/02/2012, 09:56

Acțiunile în instanță urmează să fie înaintate săptămâna viitoare. Gabriel Liiceanu va acționa în instanță Ziua, textul acțiunii formulate de scriitor vizându-i pe Sorin Roșca Stănescu, Sorin Ștefan, Ion Spânu și Victor Roncea.

Gabriel Liiceanu și-a motivat acțiunea împotriva Ziua spunând că acest cotidian a pornit o campanie de defăimare la adresa lui după ce a semnat "apelul intelectualilor" pentru susținerea președintelui Traian Băsescu.

"În urmă cu câteva luni, ziarul Ziua a declanșat o campanie de defăimare care era replica la faptul că am îndrăznit să semnez un apel al intelectualilor. S-a bănuit chiar că l-am conceput eu. 50 de intelectuali au considerat că la noi clasa politică a rămas în urma imperativelor istorice și electoratul se află cu un pas în fața clasei politice. Faptul că am consemnat trei puncte pozitive în activitatea președintelui Traian Băsescu – condamnarea comunismului, o luptă împotriva corupției, deconspirararea arhivelor – a declanșat o reacție din partea celorlalți. (…). Nu am crezut că voi trăi vreodată ceva atât de grosolan și de dezgustător. Tot ce înseamnă activitatea mea profesională, ca persoană publică, a fost transformat în prilej de bălăcăreală și de vătămare maximă", a afirmat Gabriel Liiceanu, duminică, într-o conferință organizată alături de Vladimir Tismăneanu și Dan Tapalagă, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS).

Pe de altă parte, Vladimir Tismăneanu a criticat Ziua, însă acțiunea sa în instanță va fi îndreptată împotriva publicațiilor România Mare și Tricolorul, în instanță fiind chemat și Gheorghe Funar, pentru mai multe materiale "mincinoase" și "antisemite" împotriva sa.

Tismăneanu a susținut că România Mare și Tricolorul au început împotriva sa o campanie "sistematică" de distrugere a imaginii sale publice. Debutul campaniei, după Tismăneanu, a fost în aprilie 2006, în urma unei declarații făcută de el la o conferință "despre neterminatul proces al comunismului". Tismăneanu a afirmat atunci că raportul comisiei prezidențiale de studiere a comunismului va afirma o teză fundamentală, că Securitatea a fost "o instituție criminală de la începutul ei și până la sfârșit".

Tismăneanu a făcut referire și la o declarație a lui Gheorghe Funar, secretar general al PRM, primită, alături de "o amenințare cu moartea", la Universitatea la care predă în SUA. În textul respectiv, secretarul general al PRM îl acuza pe Tismăneanu că a furat documente din arhiva PCR cu scopul de a le vinde "pe bani grei". Se preciza, de asemenea, că furtul s-a produs în 2005-2006. Vladimir Tismăneanu a precizat însă, în conferința de la GDS, că în anul 2005 nu a intrat în arhive, iar comisia prezidențială de analiză a comunismului s-a înființat în aprilie 2006.

"Toate aceste afirmații defăimătoare mă afectează ca personalitate publică", a spus Tismăneanu, în calitatea sa de fost președinte al comisiei de analiză a comunismului, de personalitate publică în SUA- "profesor plin" al Universității Maryland – , consultat al unor personalități din SUA.

El a anunțat că, în calitatea sa de cetățean al SUA, dacă justiția din România nu va recunoaște că a fost grav calomniat, se va adresa justiției din Statele Unite.

"Sper că justiția română își va spune cuvântul, după care dacă va fi nevoie vom merge mai departe la Curtea Europeană și la Washington (…) Îi acuz pe acești oameni de practica celui mai odios și jegos antisemitism", a spus Tismăneanu făcând referire la textele din Tricolorul și România Mare.

În ceea ce-l privește pe Dan Tapalagă, acesta a spus că acțiunea sa în justiție se va îndrepta împotriva ziarului Ziua. Tapalagă a susținut că numele său a fost utilizat "abuziv" și "mincinos", pe 14 mai, în Ziua, într-un articol cu titlul "Furt la justiție".

Cei trei sunt reprezentați în instanță de firma de avocatură a lui Valeriu Stoica. Liiceanu și Tismăneanu cer despăgurbiri în instanță, ca "daune morale", de câte 100.000 euro. Dan Tapalagă cere daune morale de 10.000 euro, pe care intenționează să-i doneze unei instituții din domeniul jurnalismului, pentru a organiza cursuri de etică jurnalistică. (Mediafax)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”