Liviu Dragnea evită discuțiile despre pilonul II de pensii: Să vedem, întâi, cifrele, și mai vorbim

Liviu Dragnea evită discuțiile despre pilonul II de pensii: Să vedem, întâi, cifrele, și mai vorbim
Publicat: 25/08/2017, 21:17

Liviu Dragnea a precizat că nu știe detalii legate de discuțiile dintre Guvern, Ministerul de Finanțe, ASF și societățile care administrează fondurile de pensii, însă este nevoie ca decizia privind nivelul contribuțiilor la pilonul II să fie fundamentată pe baza unor date concrete, scrie MEDIAFAX.

„Eu le-am cerut tuturor ca într-un termen rezonabil să avem acces la niște cifre pentru că dincolo de dezbateri, analize, știri pe surse, cifrele nu mint. Când vom vedea cifrele, vom înțelege cu toții dacă e bine sau dacă nu e bine. Nu se naționalizează, nu se închide, nu se iau banii de acolo sub nicio formă”, a declarat Dragnea.

El a spus că scopul discuției trebuie să fie asigurarea unui cuantum cât mai mare al pensiei celor care contribuie acum. „Ceea ce dorim cu toții este ca orice măsură care se ia să se ia dacă ajută românii, adică dacă îl ajută pe cel care contribuie la pilonul II de pensii să beneficieze de o pensie mai mare, atunci ar trebui să fie o măsură care trebuie luată. Dar să ne înțelegem: nu este vorba de măsuri care să fie luate împotriva unui sistem sau împotriva unor companii. Noi discutăm de bani publici românești, de două entități de stat care sunt administrate una de stat, una în sistem privat. Obiectivul principal nu este să se certe Guvernul cu acele companii. Obiectivul principal este ca aceste structuri să fie stabile și fiecare dintre cei care contribuie acolo să beneficieze de o pensie mai mare”, a mai spus Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că potrivit Ministerului Finanțelor, „randamentul la pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la pilonul II”, motiv pentru care a cerut o analiză a oportunității diminuării contribuției virate la fondurile administrate privat.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la pilonul I, jumătate la pilonul II. Am constatat că randamentul la pilonul I care are ca și reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obținut la pilonul II și din această cauză am solicitat Ministerului Finanțelor ca împrună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca cel puțin acum când creșterea economică a României e foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mare decât cele care se varsă la pilonul II”, a declarat Mihai Tudose.

El a mai spus că discuțiile sunt avansate și că decizia va fi luată „având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuții pentru pensie”.

„Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor crește. E o modalitate de a crește pensia în viitor (…) Am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator la acest lucru”, a explicat premierul.

Mihai Tudose a respins acuzațiile potrivit cărora Guvernul intenționează să naționalizeze pilonul II de pensii. „Dezbateriile au plecat de la o premisă greșită. Din nou că vrem să desființăm pilonul II – nu este adevărat, că vrem să luăm bani din pilonul II – ceea ce nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulți bani la pilonul I”, a ținut să puncteze Tudose.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers