Lovitura dată de UDMR în învățământ: Toate universitățile trebuie să organizeze admitere în limba minorităților / Fost ministru al Educației: Încalcă autonomia universitară

Lovitura dată de UDMR în învățământ: Toate universitățile trebuie să organizeze admitere în limba minorităților / Fost ministru al Educației: Încalcă autonomia universitară
Mircea Miclea avertizează: „Începutul anului școlar va arăta destul de prost” / Ce ar trebui făcut, în viziunea fostului ministru al Educației / Foto: Mediafax
Publicat: 12/02/2020, 08:14
Actualizat: 12/02/2020, 09:50

Minoritățile ar urma să susțină examenele de admitere la orice facultate, program de master și doctorat în limba maternă, prevede un proiect de lege al UDMR, votat luni în Senat, cameră decizională, și care pentru a intra în vigoare mai are nevoie doar să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Posibilitatea de a susține examenele în limba minorității nu se mai rezumă doar la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea în universitățile multiculturale, cu secții specifice, informează edupedu.ro.

„Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat fostul ministru al Educației Mircea Miclea.

Senatul a votat, luni, un proiect de lege inițiat de maghiari în 2018 care aduce peste 30 de modificări Legii educației. Printre acestea, se numără eliminarea oricărei referiri la limitarea numărului de mandate de rector, reducerea numărului de elevi la clasă și introducerea a numeroase gratuități pentru copii.

Una din schimbările la legea educației, promovate în proiectul votat ieri în Parlament, se referă la obligativitatea ca toate universitățile – chiar dacă au sau nu secții în limbile minorităților – să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

Cum arată noul articol din legea educației votat luni, 10 februarie 2020:

Alineatul (12) al articolului 46 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(12) În sistemul de învățământ la toate nivelurile, specializările, programele, programele de studii, ciclurile de studii și formele de învățământ, proba examenului de absolvire și examenul de admitere se organizează cu respectarea principiului echității și asigurării egalității de șanse și se susțin, la alegere, în limba în care au fost studiate disciplinele respective, conform legii.”

Profesorul univeristar Mircea Miclea, fost ministru al Educației și președintele comisiei prezidențiale pe educație, care a pus bazele legii educației 1/2011, a spus că parlamentarii „au făcut o generalizare la toate nivelurile a paragrafului de lege care vorbea despre învățământul preuniversitar, ceea ce încalcă autonomia universitară”.

„Prin acest paragraf, se poate ca o universitate care nu are secție în maghiară sau germană să fie obligată să organizeze admitere în limba în care a studiat. Ceea ce încalcă autonomia universitară, pentru că tu îi spui universității cum să organizeze admiterea, chiar dacă nu are secție. Iar în final paragraful de lege este ambiguu, pentru că introduce totuși sintagma în condițiile legii”, a declarat Miclea.

„Dacă eu, ca român, mă duc la o secție maghiară, atunci secția maghiară din universitate este obligată, conform acestui paragraf, să îmi facă mie subiectele în limba română, deși eu vreau să fiu admis la secția de limbă maghiară. E aberant, este încălcarea autonomiei”, a mai spus profesorul.

Nu se mai poate desființa sau înființa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară fără acordul UDMR

Proiectul de lege votat luni, 10.02.2020, în Parlament stabilește că nu se mai poate desființa sau înființa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară fără acordul UDMR.

Textul nou votat luni în Parlament

“La articolul 63, alineatul (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în localitățile în care există cerere pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale, efectivele formațiunilor de studiu se organizează, se înființează și funcționează astfel:
b) organizarea, reorganizarea, desființarea oricăror formațiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educației și Cercetării, Comisiei de învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale, aflat în coordonarea Departamentului de relații interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, și al organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României;”

Ce prevede Legea educației nr. 1/2011 încă în vigoare, până la promulgarea modificărilor votate:

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în localitățile în care există cerere pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale, efectivele formațiunilor de studiu se organizează, se înființează și funcționează astfel:
b) organizarea, reorganizarea, desființarea oricăror formațiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educației și Cercetării, Comisiei de învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale, aflat în coordonarea Departamentului de relații interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, și/sau organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României”.

Miza ar fi reprezentat-o clasele minorităților inclusiv în stabilirea numărului minim de copii de la atingerea căruia se poate înființa și funcționa o clasă, informează sursa citată.

– Legea adoptată luni în Parlament prevede că o clasă din învățământul primar și gimnazial se poate înființa cu minimum 10 elevi / Legea educației în vigoare încă cere cel puțin 12 elevi pentru deschiderea unei clase

– Legea adoptată luni în Parlament prevede că o clasă din învățământul liceal se poate înființa cu minimum 12 elevi / Legea educației în vigoare încă cere cel puțin 15 elevi pentru deschiderea unei clase

La dezbaterea dinaintea votului din plenul Senatului, USR a anunțat că partidul se abține la votul pe prezenta lege. Legea a trecut cu 73 voturi „pentru” și 34 abțineri.

Mai mult, modificarea survine în contextul în care UDMR-iștii încearcă să obțină de la guvernul Orban crearea unor birouri separate – la Miercurea Ciuc și Cluj-Napoca – unde să-și conceapă curriculumul și subiectele de examen pentru minoritatea maghiară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?