Lovitură pentru Robert Turcescu. Sancțiunea pe care moderatorul a primit-o joi

Lovitură pentru Robert Turcescu. Sancțiunea pe care moderatorul a primit-o joi
Publicat: 06/02/2014, 18:17
Actualizat: 06/02/2014, 18:19

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, în ședința de joi, să amendeze B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsă de imparțialitate și echilibru în edițiile din 12 și 25 decembrie ale emisiunii „Sub semnul întrebării”, realizată de Robert Turcescu.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”, și a articolului 66, alineatul 1 din Cod – „În programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

Amenda de 70.000 de lei a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, și a fost adoptată cu șapte voturi „pentru” (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel Vasile Buda și Valentin Jucan au votat „împotrivă”.

O altă propunere, făcută de Narcisa Iorga – somație publică -, nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Potrivit CNA, în ediția din 13 decembrie a emisiunii „Sub semnul întrebării” a fost invitat actorul Dan Puric, care a făcut afirmații precum: „Eu am spus că România nu are, nu este un stat, este un stat mafiot condus de niște securiști nenorociți și îmi asum această afirmație pentru că dezastrul despre care tu vorbești și primarul cu incompetența lui e consecința vânzării de țară”.

Moderatorul emisiunii, Robert Turcescu, i-a răspuns: „Ba un amic mi-a spus că suntem conduși de un grup infracțional, atenție, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e și mai grav, adică ăștia nici nu au ordine în ceea ce fac în momentul de față”.

Membrii CNA au considerat că Robert Turcescu nu și-a îndeplinit rolul de moderator, așa cum impune legislația audiovizualului.

Pe de altă parte, în emisiunea „Sub semnul întrebării” din 25 decembrie au fost invitați: Sabin Orcan – jurnalist B1, Sorin Ioniță – președinte Expert Forum, Andreea Pora – jurnalist, Mihail Neamțu-președinte Noua Republică. Potrivit CNA, subiectul emisiunii a fost adoptarea noilor modificări a Codului Penal de către Camera Deputaților în timp ce premierul era plecat din țară.

Robert Turcescu și-a început emisiunea spunând: „(…) O săptămână în care am avut zile negre pentru democrația românească și pentru statul de drept în ciuda kilogramelor de vopsea cu care încearcă la momentul de față liderii politici aflați astăzi la putere să cosmetizeze realitatea ultimelor zile. A fost încă o tentativă eșuată, cel puțin până acum din fericire, de lovitură nu de stat, ci de lovitură puternică, de croșeu, aplicată statului de drept în România (…)”.

În emisiune, Robert Turcescu a mai afirmat: „Ăștia care au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor (…) ajungem să trăim într-o țară în care niște demenți dau foc la țară și trebuie să vină pompierul de serviciu de la Ambasada Statelor Unite?”.

De asemenea, membrii CNA au considerat că moderatorul nu și-a respectat rolul impus de legislația audiovizualului.

Prezent la ședința CNA de joi, Rareș Anița, directorul de programe al B1 TV, a spus că subiectele abordate în cele două emisiuni au fost de interes public.

„În emisiunea din 12 decembrie sunt opinii critice la adresa Guvernului și a clasei politice, susținute de faptele din acea perioadă”, a spus Rareș Anița. „Legat de această ultimă emisiune, în care a fost invitat Dan Puric, ea a făcut parte dintr-o serie de trei emisiuni făcute special cu ocazia sărbătorilor, în care au fost invitate personalități culturale, între care și Dan Puric, care este un invitat aproape tradițional pentru perioada sărbătorilor. A fost o discuție într-adevăr uneori cu accente critice la adresa actualei clase politice, dar noi credem că ea se înscrie într-o firească libertate de expresie”, a mai spus Rareș Anița.

În sancțiunea de 70.000 de lei, CNA a decis să rețină și emisiunea „Ring TV”, difuzată pe 26 și 27 octombrie, în care a fost abordat procesul lui Cristian Cioacă, acuzat de uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, membrii Consiliului considerând că nu a fost respectată legislația audiovizualului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ