Ludovic Orban, despre decizia autorităților din Iași de a ceda în fața pelerinilor: A fost corectă! Erau acolo foarte mulți agitatori de profesie

Ludovic Orban, despre decizia autorităților din Iași de a ceda în fața pelerinilor: A fost corectă! Erau acolo foarte mulți agitatori de profesie
Lovitură pentru Ludovic Orban! „Mai are două-trei săptămâni în funcție...”
Publicat: 16/10/2020, 00:27
Actualizat: 16/10/2020, 00:31

Premierul  Ludovic Orban a comentat joi seară, la Digi 24, decizia forțelor de ordine de a ceda în fața pelerinilor de la Iași și de a permite accesul la moaștele Sfintei Parascheva. El a afirmat că a fost o decizie operativă corectă, care a dus la evitarea chiar a unor posibile bătăi, pentru că acolo erau „foarte mulți agitatori de profesie”.

„A fost o decizie operativă. Ați fi vrut să rămână sutele alea de oameni într-un scandal perpetuu, eventual să degenereze într-un alt scandal? Oricum, erau acolo foarte mulți agitatori de profesie, care special s-au dus acolo, ca să incite spiritele. Cred că mulți oameni nu erau rău intenționați, pur și simplu au vrut să se ducă. Unii s-ar putea să lucreze în Iași, alții s-ar putea să fi ajuns cu avionul, alții cu mașina personală pentru că s-au dus în vizită la cineva. Era greu de făcut o diferență între agitatori, s-a și văzut că sunt unii care n-au nicio treabă cu sărbătoarea creștină. Pe de altă parte, uitându-te, vezi și foarte mulți oameni credincioși. A fost o decizie operativă și, după părerea mea, imediat s-a stins acest focar. Echipele operative au fost puse în fața unei situații în care trebuiau să ia o decizie. Acolo se putea ajunge la bătaie. Spiritele erau extrem de încinse. Puneau jar pe foc foarte mulți agitatori. Din punctul meu de vedere, a fost o decizie corectă”, a declarat premierul Ludovic Orban, la Digi 24.

Cum se apără Jandarmeria în urma scandalului iscat la lași, când pelerinilor li s-a permis accesul la moaștele Sfintei Parascheva fără măsuri restrictive. “S-a evitat o escaladare a violenței!”

Reprezentanții Jandarmeriei sunt de părere că forțele de ordine au gestionat corespunzător situația de la Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și că prin faptul că pelerinilor le-a fost permis accesul fără măsuri restrictive la moaștele Sfintei Parascheva s-a evitat o escaladare a violenței.

Credincioșii veniți la “Sfânta Parascheva” din Iași au făcut un scandal monstruos lângă moaște, miercuri, pentru că nu era lăsați să treacă fără măsuri restrictive să ajungă lângă raclă. În fața Catedralei Mitropolitane s-au aflat oameni fără măști, care stăteau înghesuiți, huiduiau și se ceartau cu jandarmii.

La un moment dat, pelerinilor li s-a permis accesul la raclă, nerespectându-se măsurile restrictive stabilite în contextul pandemiei de coronavirus, lucru care l-a nemulțumit total pe Raed Arafat, șeful DSU. Ulterior, reprezentanții Jandarmeriei au emis un comunicat, explicând că forțele de ordine au procedat corect și că, astfel, s-a evitat o bătaie generală.

GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, despre scandalul de la moaștele Sfintei Parascheva: Statul laic nu a știut să își facă treaba / De data asta, legea este pentru proști, din păcate

Sociologul Gelu Duminică a analizat, la GÂNDUL LIVE, contextul scandalului izbucnit la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva, caz în care consideră că statul laic nu a impus respectarea regulilor, care sunt valabile pentru toți, dar care, de data asta, au fost „negociate cu vocea ridicată și cu pumnul”.

Întrebat la GÂNDUL LIVE dacă în cazul acestui incident e vorba de habotnicie, de radicalism, disperare sau de un bon ton de a fi văzuți la Iași la moaște, sociologul Gelu Duminică a spus că e e vorba de câte puțin din toate, dat și de „foarte multă manipulare și efecte ale unei slabe coeziuni la nivelul societății, și de o slabă încredere în lidership (conducere – eng.), și de o slabă încredere în instituțiile statului.

„Nu reacția oamenilor m-a frapat pe mine, pentru că astfel de reacții, în care, în numele lui Dumnezeu, împingi și lovești, le-am mai văzut la multe pelerinaje și la foarte multe activități religioase, din păcate”, a explicat Gelu Duminică. Pe mine m-a surprins neplăcut, pentru a nu știu câta oară, cu toate că mă așteptam, slaba reacție a instituțiilor statului și faptul că statul laic nu a știut să își facă treaba în condițiile în care nu trebuia decât să ceară respectarea regulilor care sunt pentru toți. Ei bine, de data asta ni s-a arătat din nou că regulile pot fi negociate dacă nu din cauza poziției pe care cel care nu respectă le are – și vă aduceți aminte de înmormântarea lui Pimen din timpul pandemiei, dar uite că de ddata asta vedem că se poate negocia și cu vocea ridicată și cu pumnul”, este de părere sociologul.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?