Macovei semnalează încălcări ale legii în cazul Năstase și cere demisia ministrului Ioan Rus

Macovei semnalează încălcări ale legii în cazul Năstase și cere demisia ministrului Ioan Rus
Publicat: 22/06/2012, 20:52
Actualizat: 31/07/2014, 14:04

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei semnalează încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la „negocierea” unui regim preferențial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, și cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

„Gestul ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase și de a negocia cu acesta un regim preferențial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Și așa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaților la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duși la penitenciar”, susține Monica Macovei, într-o declarație remisă, vineri, agenției MEDIAFAX.

Ea adresează o serie de întrebări, susținând că răspunsul corect la acestea este demisia ministrului Ioan Rus.

„De ce un ministru al Guvernului României l-a sunat pe Adrian Năstase să-i ofere o variantă preferențială de a merge în arest ca să-și ispășească pedeaspa stabilită în unanimitate de un complet de cinci judecători de la cea mai înaltă instanță de judecată? Pe câți condamnați penali îi sună ministrul de Interne să-i întrebe cum preferă să ajungă în arest? Cu geamuri fumurii? Fără cătușe? Din garaj sau pe ușa din față?”, arată Macovei.

Monica Macovei menționează o declarație a ministrului Ioan Rus, conform căruia Adrian Năstase a început deja executarea pedepsei de doi ani închisoare, având calitatea de deținut.

„Dânsul este deținut. În acest moment își ispășește prima zi de pedeapsă… Paza o asigură Ministerul de Interne în acest moment”, a spus Rus, conform presei.

„Prin urmare, fiecare zi petrecută în Spitalul de Urgență Floreasca se scade din pedeapsa pe care trebuie, potrivit deciziei judecătorilor, să o execute în penitenciar”, menționează Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiției menționează că, odată începută executarea pedepsei, Adrian Năstase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor și Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform cărora persoanele private de libertate pot fi vizitate de soț sau de soție ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimțământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată și de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deținere. Durata vizitei este de la 30 de minute până la 2 ore, în funcție de numărul solicitărilor de acordare a vizitelor și de spațiile existente.

Persoanele private de libertate pot beneficia în cursul unei zile de o singură vizită. Arestații preventiv și persoanele condamnate pentru care nu s-a stabilit încă regimul de executare a pedepsei beneficiază de 4 vizite/lună;

Persoanele private de libertate internate în spitale din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate cu aprobarea directorului locului de deținere și cu avizul medicului în a căror supraveghere se află, în prezența unui lucrător al sectorului vizită din cadrul penitenciarului.

Macovei adaugă că „ministrul Ioan Rus trebuie să explice de ce tolerează încălcarea legii și de ce îi asigură deținutului Năstase un regim privilegiat”.

„Cine a aprobat vizitarea lui Adrian Năstase de către membrii PSD, alți politicieni sau persoane care nu erau rude ale deținutului? Trebuie publicate cererile de vizită și aprobările. Au fost toate aceste persoane supuse controlului, așa cum prevede legea executării pedepselor? Au fost mai mult de o vizita pe zi și 4 pe lună? Dacă da, de ce s-a încălcat legea și cine va răspunde pentru asta? Cine a stabilit că, după intervenția chirurgicală, condamnatul Adrian Năstase nu poate fi încarcerat și tratat în spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorită inclusiv medicului Șerban Brădișteanu, fost senator PSD și inculpat și el de DNA?”, sunt întrebări pe care le adresează Macovei.

Ea arată că toate vizitele (altele decât cele ale avocatului sau familiei) pe care le primește deținutul Adrian Năstase fără aprobarea directorului locului de deținere sunt ilegale.

„Singura atitudine corectă, după răspunsurile pe care o țară întreagă le așteaptă, este demisia ministrului Rus”, încheie Monica Macovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor