MAE: Celula de criză a solicitat sprijinul partenerilor internaționali în cazul românului răpit

MAE: Celula de criză a solicitat sprijinul partenerilor internaționali în cazul românului răpit
Publicat: 19/05/2015, 20:58

Celula de criză interinstituțională a avut, încă de la primele ore ale dimineții de marți, o serie de reuniuni privind situația actuală legate de cetățeanul român răpit în Burkina Faso, iar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, imediat după revenirea în țară, la activitatea Celulei de criză reunite la sediul MAE, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat transmis marți seara.

„Celula de criză interinstituțională continuă demersurile de verificare a veridicității informațiilor și a materialului audio apărute în presă în cursul zilei de astăzi. În acest scop, a fost solicitat și sprijinul partenerilor internaționali ai României, se arată în comunicat.

Celula de criză interinstituțională reiterează faptul că, având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind așteptat un rezultat imediat.

În cadrul reuniunilor de marți, reprezentanții instituțiilor care fac parte din Celula de criză „au analizat diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic”, informează MAE.

„Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Cele mai recente evoluții înregistrate în acest caz, precum și concluziile de etapă ale reuniunilor de astăzi ale Celulei de criză interinstituționale au fost transmise spre informarea operativă a președintelui României și prim-ministrului României. De asemenea, Celula de criză interinstituțională este în legătură permanentă cu familia cetățeanului răpit”, mai precizează sursa citată.

Celula de criză interinstituțională reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția.

Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situația cetățeanului român a fost cunoscută autorităților române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013 privind Metodologia de comunicare și acțiune pentru instituțiile și autoritățile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflați în afara teritoriului României. În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanți ai MAE, SIE, SRI, MApN și ai Administrației Prezidențiale.

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, că-l deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie și „îndeamnă Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”, relatează VOA.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări audio în arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de către grupare”.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorții ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-și elibereze cetățeanul”, a adăugat el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureștiul.

Românul Iulian Gherguț, ofițer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul și Mali, a fost răpit pe 4 aprilie, de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți atunci în atac.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA