MAE solicită Moscovei rezolvarea cazului diplomatului rus în baza elementelor probatorii din România

MAE solicită Moscovei rezolvarea cazului diplomatului rus în baza elementelor probatorii din România
Publicat: 12/11/2012, 15:19
Actualizat: 29/09/2018, 08:40

MAE a luat notă de decizia Judecătoriei Sectorului 3 de transferare a dosarului diplomatului rus care a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni, adăugând că solicită autorităților ruse urmarea până la capăt a cursului justiției, în baza probelor instrumentate de autoritățile judiciare române.

„În condițiile deciziei instanței românești, solicităm autorităților ruse să asigure continuitatea procedurilor judiciare în Federația Rusă în cazul acestui accident rezultat cu rănirea gravă a unei tinere studente, aflată încă în spital, astfel încât justiția să își urmeze cursul până la capăt, pe baza elementelor probatorii instrumentate de autoritățile judiciare române”, a afirmat ministrul de Externe, Titus Corlățean, potrivit unui comunicat transmis agenției MEDIAFAX.

În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe se va afla în contact atât cu autoritățile judiciare din România, cât și cu autoritățile ruse pentru facilitarea transmiterii elementelor relevante procedurilor.

MAE menționează că a răspuns solicitărilor autorităților judiciare din România și a acordat întreg sprijinul pentru clarificarea convențiilor aplicabile în cazul de față.

De asemenea, MAE mai reamintește că ministrul Corlățean a solicitat ridicarea imunității diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare în România.

Instanța română transferă Rusiei procedura anchetării diplomatului care a lovit cu mașina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în țara natală pentru vătămare corporală din culpă și refuzare de recoltare de probe biologice.

Astfel, Judecătoria Sectorului 3 București a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanța stabilind înaintarea dosarului către autoritățile judiciare din Rusia.

Decizia instanței poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul București, care se va pronunța definitiv pe această chestiune.

Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria Sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul și a părăsit România.

Malghinov a precizat că ambasada își exprimă încă o dată „regretul profund în legătură cu consecințele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată. „Exprimăm sincera compasiune față de rude și cei apropiați, pentru noi esențială este sănătatea domnișoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autoritățile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat, pentru Ria Novosti, Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la București și-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunțat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”. Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsiukov „pur și simplu nu a văzut-o”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Ce loc ocupă România în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională