Mafia italiană este acuzată că a provocat incendii în Sicilia

Mafia italiană este acuzată că a provocat incendii în Sicilia
Mafia italiană este acuzată că a provocat incendii în Sicilia / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 22/08/2021, 19:52

Mafia este acuzată că a provocat incendii în Sicilia şi în alte regiuni din sudul Italiei pentru a face mai uşor rost de teren pentru proiecte energetice.

Seceta amplificată de încălzirea globală nu este singura cauză a înmulţirii şi extinderii rapide a incendiilor în Italia. Conform Comisiei antimafia din Sicilia, majoritatea incendiilor care au izbucnit în această vară pe insula din sudul ţării au fost provocate intenţionat. Principalul suspect este mafia, iar motivul ţine de afaceri. Mai exact, mafia vrea să se infiltreze într-un plan al statului de a investi în panouri fotovoltaice şi a dat foc unor terenuri pentru a-i „convinge” mai repede pe fermieri să le cedeze şi implicit să grăbească procesul.

Dornică să se elibereze de sub tutela gazelor ruseşti şi să se plieze pe normele de mediu, Italia intenţionează să se doteze cu o capacitate energetică de 44.000 megawaţi în celule fotovoltaice până în 2030. Proiectul, finanţat parţial din cele 191 miliarde de euro alocate de UE Italiei pentru redresare, implică mai mulţi actori privaţi, cel mai mare fiind compania energetică Enel. Însă statul italian trebuie să găsească locuri potrivite pentru a realiza acest plan faraonic. Iar aceste locuri sunt căutate pe Coasta Adriatică, în Sardinia, Campania, Apulia, Calabria şi Sicilia, cele mai însorite regiuni ale Italiei. Ori mafia este bine implantată în aceste regiuni. În Sicilia, proiectul ar necesita 40.000 de hectare, adică 1% din suprafaţa insulei. Este o suprafaţă mică în teorie, dar a cărei valoare poate creşte atunci când vânzătorii sunt puţini.

Şi presiunile cresc în regiune pentru a-i determina pe fermieri să renunţe la terenuri. „Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu grătarele sau tufişurile sunt cele care declanşează focurile”, atrage atenţia preşedintele Comisiei antimafia din Sicilia, Claudio Fava.

98% din incendiile siciliene, provocate intenţionat

Potrivit acestuia, 98% din incendiile izbucnite în acest an în Sicilia au fost provocate intenţionat.

„În Sicilia, incendiile sunt mai utilizate decât gloanţele atunci când trebuie să contracarezi adversari periculoşi”, subliniază el.

„Crima organizată nu mai ucide, dar dă foc”, afirmă la rândul său Anthony Barbagallo, secretarul general al filialei siciliene a Partidului Democrat.

Dacă multe incendii sunt declanşate de ciobani sau vânători pentru reglări de conturi, cele de anul acesta se înscriu în planul de reconversie ecologică accelerată în care s-a angajat ţara, semnalează Claudio Fava. „Incendiile înlesnesc debarasarea terenurilor agricole şi vânzarea lor către oricine doreşte să construiască centrale fotovoltaice”, explică el. „Mafia a intrat în businessul eco”, conchide Fava.

Comisia antimafia din Sicilia se declară îngrijorată de fenomen. Acuzaţiile provin din plângerile depuse în instanţe şi din mărturiile adunate de Comisie.

Luând act de constatările Comisiei antimafia din Sicilia, Direcţia de Investigaţii Anti-Mafie (DIA) s-a angajat să parcurgă toate proiectele care urmează să primească ajutor european.

La rândul său, premierul Mario Draghi a refuzat să stabilească vreo legătură între incendii şi organizaţiile criminale. Activiştii de mediu din Sicilia, foarte combativi atunci când vine vorba de denunţarea urbanizării haotice şi distrugerea litoralului, se abţin, de asemenea, să emită acuzaţii la adresa mafiei, fără îndoială pentru a nu afecta proiectul de energie solară.

Mafia italiană ar încerca să profite de fondurile UE

Mafia italiană este suspectată de mai mult timp că încearcă să profite de fondurile UE. În martie anul trecut, la începutul pandemiei de COVID-19, generalul Giuseppe Governale, şeful DIA, avertiza că organizaţiile mafiote din Italia caută oportunităţi de afaceri după criză, când se va pune accentul pe relansarea economică. „Miliarde de euro vor fi pompate în vederea ieşirii din recesiune, iar mafioţii ştiu cum să îşi ia partea din fondurile publice. Pentru ei va fi o ocazie unic”, spunea Governale.

„În Italia, mafia aşteaptă doar o nouă ploaie de bani de la Bruxelles”, scria „Die Welt” într-o analiză despre cum organizaţiile criminale pot profita de fondurile de redresare.

Grupările mafiote încearcă să acapareze afaceri aflate în dificultate cu intenţia de a le folosi pentru obţinerea de fonduri europene alocate în vederea revenirii din criza economică provocată de pandemie, preciza ziarul.

„Mafia asta şi aşteaptă, o criză”, pentru ca societăţile private care îi cad victime să revină apoi cu noi parteneri ce au legături cu aceste organizaţii criminale, a explicat mecanismul scriitorul Roberto Saviano, aflat sub protecţia poliţiei în urma publicării cărţii „Gomorra”, în care descrie activitatea obscură a mafiei napolitane.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021