MAI: Proiectul care prevede brățări electronice pentru agresori a fost pus în dezbatere publică

MAI: Proiectul care prevede brățări electronice pentru agresori a fost pus în dezbatere publică
Publicat: 16/07/2019, 15:23

Proiectul Legii privind monitorizarea electronică a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne și a fost inițiat ca urmare a noilor reglementări privind prevenirea și combaterea violenței în familie.

Conform acestuia, un polițist poate să emită un ordin de protecție provizoriu pe loc, atunci când constată o agresiune domestică, actul normativ stabilind și posibilitatea autorităților de a monitoriza electronic modul de respectare a interdicției agresorului de a se apropia de victimă și membrii de familie ai acesteia.

Conform proiectului, la nivel național va fi înființat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică ce prevede, printre altele utilizarea lui și în cazul altor situații afară de cele care vizează violența în familie, respectiv cu ocazia executării măsurii controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune sau a arestului la domiciliu, precum și pentru supravegherea la distanță a deținuților, atunci când se deplasează pentru diverse activități în exteriorul penitenciarului.

Personalul din cadrul Poliției Române va fi abilitat să monitorizeze și să supravegheze persoanele care vor purta astfel de sisteme electronice de supraveghere, intervenția în cazul producerii unei alerte, pe principiul „celui mai apropiat organ de ordine publică” urmând a fi asigurată de personal din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei Române și eventual Poliției Locale.

„În contextul acestor atribuții, organul de supraveghere va întocmi un , ce va conține o serie de date cu privire la persoană și măsura judiciară care a impus monitorizarea electronică. Identitatea celui care poartă dispozitivul electronic va fi cunoscută doar de ofițerul de caz și numai în măsura în care se generează o alertă, ce notifică încălcarea unei reguli stabilite, va fi posibilă asocierea identificatorului brățării cu datele cu caracter personal existente în dosarul electronic. Aceste date vor fi transmise organelor de ordine publică către cel mai apropiat echipaj care poate realiza intervenția.În cazul persoanelor supravegheate, se vor utiliza dispozitive electronice de supraveghere mobile, montate nedetașabil pe gleznă sau pe braț. De asemenea, vor exista și dispozitive fixe, care se vor monta în imobilul în care se execută măsura dispusă de organul judiciar sau de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În ceea ce privește victimele violenței domestice, precizează reprezentanții MAI, pentru a le asigura protecția, este necesar ca și acestea să aibă asupra lor o brățară electronică : „La declanșarea alertei, ca măsură suplimentară de protecție, va putea fi contactă și persoana protejată, pentru a primi indicații, de la organul de supraveghere sau de la cel care asigură intervenția”.

Pentru realizarea infrastructurii informatice, se va avea în vedere punerea în valoare a serviciilor publice deja existente astfel încât noul Sistem de monitorizare să poată fi compatibil cu Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

„Monitorizarea se va realiza fără intervenție umană, în mod automat și continuu, iar, alertele vor fi transmise, de asemenea, în mod automat, atunci când va fi detectată o încălcare a regulilor de monitorizare. Aceste alerte se transmit direct către dispeceratul de urgență operat de către poliție, constituit în cadrul Sistemului 112, care la rândul său va sesiza organele de intervenție”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de MAI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului