Majoritatea studenților din Cluj au refuzat oferta Guvernului de a pleca acasă să voteze

Majoritatea studenților din Cluj au refuzat oferta Guvernului de a pleca acasă să voteze
Publicat: 16/11/2014, 14:57
Actualizat: 16/11/2014, 22:53

În campusul studențesc de pe strada Observatorului din Cluj-Napoca, unde sunt cazați studenții Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), forfota e mare,majoritatea tinerilor refuzând oferta Guvernului a beneficia de două zile libere pentru a putea pleca să voteze acasă. Câte unul sau în grupuri, studenții ies și merg să voteze la secțiile din apropiere.

„Majoritatea colegilor mei au rămas în Cluj, cei care lucrăm am rămas, pentru că nu poți să pleci de la serviciu când vrei”, a spus Eugeniu, student la Facultatea de Telecomunicații a UTCN, pregătit să coboare la secțiile de votare de la Arhitectură.

Andrei este student la Facultatea de Informatică și are de terminat un proiect. Tânărul spune că oferta Guvernului de a pleca acasă mai mult l-a încurcat decât l-a ajutat și că a fost „o momeală” pentru nu a vota la Cluj.

„A fost o momeală, să ne lase liberi, pentru a nu vota în Cluj. Au crezut că dacă ne despart vom merge acasă și poate nu vom vota. Ei bine, s-au înșelat. Mulți am rămas să votăm la Cluj, pentru că avem proiecte de predat, unii, iar alții stau prea departe ca să merite deplasarea acasă”, a spus acesta.

La secția de votare nr. 54 de pe strada Observatorului se formează un mic rând pe hol, alcătuit din studenți care completează meticuloși, la o masă, declarațiile pe proprie răspundere.

„Mare parte din studenți am rămas aici, din patru câți suntem în cameră, trei am rămas, unul doar a plecat. Eu sunt din Botoșani, e destul de departe și nu se renta să merg până acasă. Am rămas în cămin, ies cu colegii la vot”, spune Adrian, student la Inginerie Electrică.

Până la ora 13.00, la secția de votare nr. 54 votaseră pe liste 190 de persoane, față de 105 câte votaseră în primul tur.

În fața secțiilor de votare nr. 3 și 4 de la Colegiul Tehnic „Augustin Maior” din centrul municipiului Cluj-Napoca sunt peste 30 de studenți la coadă, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”. Aceștia stau și peste o jumătate de oră la coadă pentru a vota.

„Eu sunt din Iași și fac nouă ore pe drum până acasă, pierdeam foarte mult timp și am preferat să rămân în Cluj. Majoritatea studenților care locuiesc în județele limitrofe Clujului au plecat, dar restul, care locuim mai departe, am decis să rămânem și să votăm aici, chiar dacă stăm o jumătate de oră la rând”, spune Alina, studentă la Medicină.

Nicolae este student la Facultatea de Istorie a UBB și a venit la vot cu mai mulți colegi din cămin, din campusul studențesc Hașdeu.

„Eu sunt din Sibiu, puteam să plec, dar nu mi s-a părut în regulă să accept oferta Guvernului. Au încercat să ne cumpere cu două zile libere, crezând că dacă plecăm acasă poate nu mai mergem la vot. Am decis să rămânem în Cluj să votăm, la fel ca în primul tur”, a susținut studentul.

Potrivit acestuia, și Organizația de studenți a UBB (OSUBB), din care face parte, a criticat gestul Guvernului, considerând că „vacanța de patru zile nu se justifică, având în vedere faptul că studenții pot vota oricum în centrele în care studiază, pe listele suplimentare”.

„Noi am susținut că Guvernul, care a fost reticent la acordarea unei zile libere atunci când au avut loc alegerile europarlamentare, ne face acum cadou două zile libere, gratuit, din frica de a nu se repeta aglomerațiile din turul întâi de scrutin. Nu suntem de acord cu această vacanță nejustificată care încurcă procesul educațional”, a subliniat studentul de la UBB.

La secția de votare nr. 4 Cluj-Napoca, numărul votanților de pe listele suplimentare era, până la ora 13.00, de aproape 180, față de 119, în primul tur.

Mulți studenți au venit aici să voteze începând cu ora 10.00, în timp ce la primul tur de scrutin au ieșit la vot după ora 14.00.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...