Mama unui elev de la Școala 10: Am dat bani de cadouri, nemulțumirile învățătoarei Blându ne-au jignit

Mama unui elev de la Școala 10: Am dat bani de cadouri, nemulțumirile învățătoarei Blându ne-au jignit
Publicat: 13/01/2014, 13:22
Actualizat: 06/02/2019, 09:15

Mama unui elev de la clasa Danei Blându a dat declarații, luni, la Secția 6 Poliție, ea spunând, la finalul audierii, că părinții au dat bani pentru cadouri, încercând să mulțumească pe toată lumea, dat nemulțumirile învățătoarei i-au jignit.

Anchetatorii continuă audierile la Secția de 6 Poliție în cazul sesizării făcute de Inspectoratul Școlar al Municipiului București referitoare la învățătoarea Dana Blându, demisă din funcție în 10 ianuarie, în urma unei decizii a Consiliului de Asministație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti”, pentru că a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai școlii.

Luni a venit să dea declarații la Secția 6 Poliție mama unuia dintre copiii care învață la Școala nr. 10, în clasa Danei Blându. Femeia a declarat la finalul audierii că le-a spus anchetatorilor că s-au dat bani, dar nu direct învățătoarei.

Aceasta a adăugat că nu a nemulțumit-o strângerea banilor pentru cadouri, ci faptul că învățătoarea i-a jignit pe părinți.

„Am dat pentru cadouri, am încercat să facem pe toată lumea mulțumită, dar acele nemulțumiri ale doamnei ne-au jignit. Aceasta nu ne-a jignit până în decembrie, dar spunea indirect în timpul ședințelor ce trebuia să facem, ce trebuia să cumpărăm”, a mai spus femeia.

Ea a precizat că a plătit în acest an școlar 400 de lei, bani pentru uniforme și alte obiecte necesare copilului la școală, dar o parte din această sumă s-a folosit și pentru achiziționarea de cadouri. Femeia a menționat că Dana Blându nu a încasat în mod direct acești bani, o parte fiind achitați la casieria școlii.

Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învățătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai școlii. De asemenea, școala a decis și sesizarea Parchetului în cazul învățătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârșite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învățătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Dosarul a fost trimise în 8 ianuarie de procurori la Secția 6 Poliție, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinți ai copiilor din clasa învățătoarei Dana Blându. Audierile la Secția 6 Poliție au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declarații femeia care a înregistrat-o pe învățătoare atunci când cerea bani pentru cadouri și tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiați cei aproximativ 20 de părinți, va fi citată pentru a se prezenta la Secția 6 Poliție și învățătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Școala nr. 10 și cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuție între părinți și învățătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, anunța, în 10 ianuarie, după demiterea învățătoarei Dana Blându, că Inspectoratul Școlar al Municipiului București va începe o anchetă similară celei de la Școala nr. 10 la o altă unitate de învățământ, după ce a primit informații despre un caz asemănător.

„Vom vedea dacă informațiile se confirmă și încurajez Inspectoratul Școlar să meargă pe aceeași direcție, dacă lucrurile se confirmă”, a spus ministrul Educației.

Pricopie a adăugat că în ultima perioadă s-a vorbit mult de fondul clasei și despre banii care circulă în școli.

„Nu este o noutate și se știe că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din școală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În același timp, este dreptul oricărui cetățean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se dorește acest lucru, în școala românească acest lucru trebuie făcut numai și numai prin asociațiile de părinți și numai cu chitanță și cu justificarea sumelor respective. Aici asociația de părinți nu poate impune vreo sumă”, a precizat Pricopie.

Ministrul Educației a mai spus că este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Școala nr. 10.

„Cred că din această situație negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune și de a furniza informații exacte. Numai așa putem să acționăm imediat”, a adăugat Pricopie.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București face verificări, începând de luni, la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” și Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”, după ce a primit sesizări privind colecte de bani.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Educației, în ultimele zile au fost primite foarte multe sesizări privind fondul clasei, dar veridicitatea acestora trebuie analizată.

Un alt caz a fost sesizat la Secția 6 Poliție din Capitală. Tatăl unui copil care învață la Școala Centrală s-a prezentat vineri la Secția 6 și le-a spus polițiștilor că învățătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiți sunt umiliți, fiind puși să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puțin doi elevi au fost puși în această situație, potrivit unor surse din Poliția Capitalei.

Acesta a mai reclamat și că elevii sunt obligați să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

Sursele citate au precizat că părintele ar fi fost chemat luni pentru a fi audiat la sediul Secției 6.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple