Mărfuri de aproape 400.000 lei, confiscate după controale în centre comerciale și tiruri în Capitală

Mărfuri de aproape 400.000 lei, confiscate după controale în centre comerciale și tiruri în Capitală
Publicat: 12/07/2013, 20:12
Actualizat: 01/02/2019, 03:34

Mărfuri de aproape 400.000 de lei au fost confiscate și 12 dosare penale au fost întocmite, în urma unor controale efectuate vineri pe raza Capitalei, în domeniul achizițiilor intracomunitare de legume, fructe și produse din carne, informează Poliția Română.

Polițiști ai Direcției Rutiere împreună cu polițiști de investigare a fraudelor, de ordine publică și de rutieră din cadrul Poliției Capitalei, au efectuat vineri controale în două centre comerciale din Capitală, pe A1, A2 și alte trei drumuri, pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achizițiilor intracomunitare și al transportului de mărfuri.

În urma verificărilor, au fost întocmite 12 dosare penale pe numele reprezentanților societăților comerciale controlate, au fost indisponibilizate sau confiscate mărfuri în valoare de aproape 400.000, au fost ridicate, în urma a patru percheziții, înscrisuri oficiale și ștampile ale unor societăți fantomă și patru suspecți de evaziune fiscală au fost conduși pe audieri.

În cadrul acțiunii la cele două centre comerciale din Capitală, polițiștii au verificat tirurile din care se descarcă mărfurile și au urmărit existența unei legături comerciale directe între firmele înscrise pe documente și beneficiarii finali, în scopul depistării unor eventuale modalități de sustragere de la plata TVA-ului intracomunitar.

Astfel, polițiștii au verificat legalitatea funcționării acestor societăți comerciale, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă și al plăților efectuate către furnizorii externi.

Dintr-un complex comercial au fost confiscate 3.300 de kilograme de fructe, comercializate fără documente de proveniență, fiind aplicate și șapte sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.500 de lei. De asemenea, au fost întocmite șapte dosare penale, fiind indisponibilizate 12.000 kilograme de fructe, în valoare de 60.000 de lei, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

În cel de-al doilea complex comercial controlat, au fost indisponibilizate 20.000 de kilograme de piept pui, în valoare de 70.000 de euro, marfă produsă în România, dar care figura în documentele de proveniență ca fiind introdusă în țară din Ungaria. Cercetările în acest caz sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. 1, lit. b din Legea nr.241/2005.

Totodată, în filtrele instituite în cinci zone de acces în București ( km. 36 – A1, km. 20 – A2, șoseaua București – Târgoviște, județul Ilfov, șoseaua București – Giurgiu și Afumați, șoseaua București – Urziceni), polițiștii au verificat tirurile cu care se transportă produse achiziționate intracomunitar, pentru a stabili dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la prețul, tipul și cantitatea mărfii transportate). De asemenea, s-a verificat respectarea legislației în domeniul transportului de mărfuri.

Au fost verificate 15 tiruri, fiind ridicate, în vederea confiscării, 30 de tone de piersici, cireșe și caise, iar un tir care transporta produse din carne de pui a fost indisponibilizat.

Cercetările sunt continuate față de reprezentanții societăților implicate, în 12 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin 1 lit. b din Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

În urma acțiunii de vineri, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, mărfuri în valoare de 380.000 de lei și confiscate mărfuri în valoare de 16.040 de lei.

De asemenea, au fost desfășurate patru percheziții la domiciliul a patru suspecți de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata T.V.A. intracomunitar, prejudiciul în acest caz depășind 250.000 de euro.

De la adresele percheziționate, au fost ridicate înscrisuri oficiale și ștampile ale unor societăți fantomă, folosite la introducerea în țară, în mod fraudulos, a unor cantități importante de mărfuri provenite din Uniunea Europeană, și au fost conduse la audieri patru persoane.

Pentru efectuarea tuturor verificărilor în timp real, la nivelul Capitalei au acționat și șase echipe mobile de polițiști, care au preluat informațiile transmise de colegii aflați în filtre și în centrele comerciale, cu privire la datele de identificare ale societăților comerciale, deplasându-se de urgență la sediile sociale ale acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?