Marga, despre imaginea României în străinătate: Trebuie să ieșim cu lucrurile tari, cu ipoteze, teorii și teoreme

Marga, despre imaginea României în străinătate: Trebuie să ieșim cu lucrurile tari, cu ipoteze, teorii și teoreme
Publicat: 18/09/2012, 17:54
Actualizat: 02/02/2019, 06:20

Președintele ICR, Andrei Marga, a susținut, marți, la o dezbatere privind imaginea României în străinătate, că va trebui insistat pe „lucrurile tari”, precum teoreme, ipoteze și teorii științifice.

Marga a susținut, la o dezbatere organizată de comisiile parlamentare de politică externă, că în promovarea imaginii României ar trebui insistat asupra laturii științifice a culturii românești.

„Mai trebuie și efortul prezenței cu lucrurile tari, lucrurile tari înseamnă astăzi ipoteze, teorii, teoreme științifice. Acestea sunt lucrurile care contează. Să ne uităm bine ce fac vecinii noștri, să ne uităm la maghiari, la polonezi, la cehi. O spun foarte direct, și la acest Institut Cultural Român, sigur că nu e foarte salutată în prima clipă ideea – nu am spus ca să părăsim, vai de mine, trebuie să mergem cu filmul înainte, cu pictura, în pictură România poate da performanțe și a dat, trebuie să încurajăm acest domeniu. Dar trebuie să spunem limpede, competiția s-a mutat între timp sau cel puțin include astăzi și aceste domenii mai tari – știu că nu place artiștilor, dar place inginerilor – inovația tehnologică, să fim clari, e cea care îți aduce beneficiile pe piață”, a explicat Marga.

El a precizat că trebuie operat „cu un concept mai lărgit al culturii” dacă România vrea să fie remarcată.

De asemenea, președintele ICR a susținut că în străinătate instituția pe care o conduce ar trebui să dezvolte „o prezență românească care să arate că acest popor totuși are democrați, că are juriști care știu despre ce e vorba, că are economiști care știu despre ce e vorba”. „Altfel, mai ales în ultimele luni s-a creat impresia că acest popor poate avea artiști, poate avea sportivi și așa mai departe, dar îi lipsesc democrații”, a precizat Marga.

Totodată, președintele ICR a abordat domeniul economic. „Astăzi știm bine că nu e posibilă o economie performantă fără piață ca regulator, dar știm la fel de bine că piața nu este unicul regulator al economiei și nu poate singură regula o economie. Nu mai discut de educație, nu mai discut de cultură, unde piața este extrem de importantă, dar aici e cu atât mai puțin singurul regulator al derulării evenimentelor”, a mai afirmat Marga.

Ministrul Culturii, Puiu Hașotti, a avansat propunerea ca atașații culturali din străinătate să fie nominalizați în parteneriat cu Parlamentul, Ministerul de Externe, Ministerul Culturii și ICR.

De asemenea, el a precizat că una dintre acțiunile pentru promovarea țării poate fi și organizarea unor evenimente și expoziții pentru parteneri importanți ai României.

„Suntem în discuții avansate pentru ca la anul în România să existe timp de minimum două luni cea mai mare expoziție itinerantă pe care a organizat-o China vreodată și cea mai mare expoziție temporară pe care România a găzduit-o vreodată. Este vorba de 100 de soldați din faimoasa armată a soldaților din lut, însoțită de încă vreo sută de artefacte din epoca bronzului din China. Epoca bronzului în China este una de o extraordinară însemnătate și din punct de vedere artistic de o spectaculozitate deosebită. (…) Cred că, dacă vom organiza această expoziție, România va deveni un pol, un centru de atracție pentru vizitatori nu numai din România”, a declarat Hașotti, menționând că evenimentul ar urma să aibă loc în mai – iunie 2013. El a precizat că statul român va trebui să suporte cheltuielile pentru achiziționarea vitrinelor speciale pentru conservarea și securitatea obiectelor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?