Marius Balo, profesorul român închis într-un penitenciar din China, imploră autoritățile române să-l aducă în țară (AUDIO)

Marius Balo, profesorul român închis într-un penitenciar din China, imploră autoritățile române să-l aducă în țară (AUDIO)
Marius Balo, profesorul român închis într-un penitenciar din China, imploră autoritățile române să-l aducă în țară (AUDIO)
Publicat: 29/10/2020, 17:45
Actualizat: 06/04/2021, 15:30

Marius Balo, profesorul clujean închis de aproape șapte ani în China, face un nou apel către autoritățile române pentru a fi transferat în țară. Originar din Cluj, profesorul se află într-o pușcărie din Shanghai pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari de aproape șapte ani de zile.

În luna octombrie, lui Marius Balo i s-a permis o conversație telefonică cu unica sa rudă în viață – unchiul său, Ioan Felecan. Atunci profesorul a transmis un mesaj audio către autoritățile române pentru a-l transfera acasă, apelând la mila ofițerilor care ar trebui să meargă după el în China, scrie Monitorul de Cluj.

Marius Balo cere ajutorul ofițerilor români

Domnilor ofițeri, sunt perfect conștient că nu am niciun drept să vă cer să faceți acest sacrificiu pentru mine. Cu toate că au trecut aproape 7 ani de când aștept și visez să ajung în sfârșit acasă. Aceasta este până la urmă crucea mea, responsabilitatea mea. (…) Întrebarea însă care îmi răvășește sufletul este cum de îmi permit să vă cer eu așa ceva? Cu ce inimă îi rog eu pe doi necunoscuți, doi oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată, să aibă milă de mine”, a transmis profesorul clujean.

„Când eu mai înainte de cele mai multe ori nu am fost în stare să am milă nici de cei apropiați mie, atunci când au avut nevoie de ajutorul și de sprijinul meu. (…) Acum însă iată că pozițiile s-au inversat și eu sunt cel care are nevoie de milă. Astea sunt legile lui Dumnezeu. Nu știu ce să spun, decât că de-aproape 7 ani aici, am ajuns să înțeleg că există două tipuri de suferințe în lumea asta: suferință care doare și suferință care schimbă”, a continuat Marius Balo.

Statul chinez și-a dat acord pentru transferul lui Marius Balo în România încă din ianuarie

Curtea de Apel Cluj a recunoscut încă din octombrie 2019 hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China.

„La data de 09.01.2020, s-a comunicat faptul că Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat avocata Ioana Bonda