Marius Tucă Show. Mircea Lucescu: Am tricoul lui Pele din ”70, așa nespălat, și l-am pus în ramă

Publicat: 09/06/2019, 16:10
Actualizat: 08/01/2020, 21:36

Pus să aleagă între Pele și Maradona la emisiunea Marius Tucă Show, Mircea Lucescu l-a ales pe Pele și a explicat de ce a făcut această alegere.”Uite vezi, am discutat mai devreme nu trebuie să compari unul cu altul. Pe structura mea este Pele, nu e niciun fel de discuție, și comportamentul lui care este un exemplu pentru absolut toți ceilalți, în special copiii. Debutul lui a fost foarte devreme la 18 ani, 17 ani și ceva în Suedia, în 1958 mi se pare”, a spus Mircea Lucescu.

Fostul selecționer a mărturisit că deține în continuare tricoul lui Pele de la Mondialul din 1970.

” Da, nespălat așa cum mi l-a dat, acum câtva timp l-am înrămat și îl țin acolo Din 70, nespălat, cu câteva urme pe spate de la transpirație. Nu, nu-l țin pe perete, îl țin undeva… am un sac de tricouri nu am vrut să iau din perioada cât am fost antrenor decât atunci când am câștigat Cupa UEFA, cu jucătorii mei și cu semnăturile lor, când am fost la Inter tricoul lui Ronaldo, Pirlo, Baggio. Multe dintre ele mi le-au trimis jucătorii. Mulți din echipa națională a Borussiei mi-au trimis ei tricourile semnate de ei, de la Hagi, am de la jucători, dar am și din perioada când am jucat … Piri, Altalfini… sunt într-un săculeț. Poate odată și odată o să le pun într-o expoziție”, a mărturisit antrenorul.

Întrebat de Marius Tucă ce mari jucători l-au impresionat, Mircea Lucescu i-a enumerat pe Beckenbauer, Messi, Bobby Charlton, Ronaldo.

„Eu nu spun numai Beckenbauer, m-a impresionat, dar au fost foarte mulți, Bobby Charlton era senzațional pe teren. Dintre cei enumerați de tine, Messi, enorm de mult îmi place pentru că este un jucător care poate decide în orice moment soarta unei partide, e greu să mai găsești un jucător ca el. Și Ronaldo ( Luiz Ronaldo, supranumit Il Fenomeno, n.r.) cu alte calități, mai puțin spectaculoase.

Mircea Lucescu a mărturisit că nu e ușor să antrenezi mari jucători, care sunt greu de stăpânit și cred că știu totul.

„E destul de greu, spuneam și aici în emisiunea de acum 19 ani, părerea mea este aceeași, foarte mulți dintre ei cred că nu mai au nevoie să învețe. Marele jucător este acela care învață permanent pentru că niciodată nu se sfârșește această învățare. Sunt mulți dintre ei care au un comportament greu de stăpânit, dau un exemplu Polba sau Neymar, jucătorii ăștia mie nu-mi spun nimic pentru că ei fac ceea ce vor ei, știu că sunt talentați și încearcă, fără să aibă capacitatea necesară, să decidă (…) Vedeți comportamentul lui Ronaldo și a lui Messi, total diferit de al unora de așa-zis jucători de super-clasă”, a atras atenția fostul selecționer.

Acesta a admis că Neymar ar fi greu de antrenat și a relatat un episod cu Ronaldo în care făceau schimb de bere și portocale.

„Ar fi foarte greu de antrenat, și eu am avut… un băiat foarte bun Ronaldo am avut o relație extraordinară cu el, am mai spus asta, el îmi dădea bere din Brazilia și eu îi dădeam portocale din Sicilia, pentru că aveam un prieten care îmi trimitea prin ianuarie-februarie când se coceau”, și-a amintit antrenorul.

Mircea Lucescu a spus că pe când antrena Inter Milano se înțelegea bine cu Ronaldo, care avea un statut special, datorită relațiilor cu președintele clubului, Massimo Moratti.

„Bine, m-am înțeles cu el, am avut un raport foarte bun, dar el făcea ce voia, el dacă voia să se antreneze se antrena, dacă voia să se ducă în Brazilia se ducea în Brazilia. Avea un raport personal cupreședintele și asta este foarte greu pentru un antrenor când un președinte are un raport direct cu jucătorul, neținând cont de antrenor. Mai ales că un președinte care și el a visat să fie și el un mare jucător, cum era Moratti era printre jucători tot timpul, crescut de taică-su printre jucători pe vremea aceea, jucătorii lui Inter. Iar el ( Ronaldo, n.r.) îi dădea un telefon și îl lăsa să facă orice indiferent de ce avea echipa nevoie”, a susținut Mircea Lucescu.