Marș prin centrul Bucureștiului. Aproape 1.000 de persoane i-au cerut în stradă demisia lui Oprea. „Interesul național nu e Oprea la ciolan”

Publicat: 25/10/2015, 19:24

Aproape 1000 de persoane i-au cerut în stradă demisia lui Gabriel Oprea, la București, în timp ce la Cluj în jur de 100 de motocicliști au ieșit pe străzi în memoria polițistului Bogdan Gigină. Manifestanții s-au adunat inițial la Universitate, la Fântână, în jurul orei 14.00, au pornit apoi în marș spre sediul MAI, iar de aici spre Guvern. Din Piața Victoriei au făcut cale întoarsă spre Universitate, în marș pe Calea Victoriei. Ei s-au oprit în fața MAI, iar apoi au plecat la Universitate. În jurul orei 18.00, protestul s-a încheiat.

În jurul orei 14.00, când protestul era programat să înceapă, vreo 20 de oameni răzleți erau înconjurați de tot atâția ziariști, dacă nu mai mulți. Scott, un tânăr și mătăhălos Newfoundland, atrăgea toate privirile, în lesa unei puștoaice de trei ori mai mică decât câinele.

Claudiu Crăciun, unul dintre liderii comunității Uniți Salvăm, și-a făcut intrarea, și-a scos portavocea din sacoșă, însă părea sceptic în privința numărului de oameni care aveau să apară, mai ales că nu era însoțit de ceilalți organizatori tradiționali ai comunității. Câțiva au încercat să anime mulțimea, cu câte o „Demisia!” sau „Jos Oprea!”. Nu a ținut.

Crăciun a început să-i bage în priză cu discursul său și oamenii, strânși între timp cam 300, s-au animat cât de cât: „Gabriel Oprea e un individ care conduce nu un partid, ci o tumoare a democrației românești. Atât timp cât acest individ va ocupa poziții executive în Guvernul României, nu avem nicio garanție că ancheta necesară va fi transparentă și liberă de influență politică. Piața Universității a făcut numeroși politicieni să tremure. Astăzi, este rândul lui Gabriel Oprea. Suntem astăzi aici pentru a ne exprima solidaritatea cu familia și colegii victimei tragediei petrecute în această săptămână”.

Pe margine, un domn nervos le explică altora cum stă situația: „A vrut nesimțitul ăla coloană oficială și a murit copilul ăla nevinovat. Să nu ne mai ascundem după deget”.

„Neoficială, neoficială, că dacă era oficială nu era problemă”, îl întrerupe interlocutorul. „Ce să mai, a murit. Și vine și nesimțitul ăla să zică, nu domne, cine l-a pus, putea să zică, nu domne, nu vreau să merg. Hai să mori tu! Zicea ăla că nu merge că e obosit, nu mergea el și mergea altul, murea altul. Să aibă un pic de bun simț și să zică, da domne, plec, sunt vinovat. Am greșit. Nu, cică el a mers ca să-ți facă ție un bine, românule, nu ca să bea sau ca să se ducă acasă”, continuă neobosit omul. Cei din jur dau din cap.

Ideea e că cam atâția ies din casă, cam 300 de oameni. Pe Facebook toți suntem căței, dăm share la Jos Oprea într-o veselie, dar când e să ieșim să cerem ceva, se strâng 200-300 de oameni„, continuă nervosul. „Suntem caz clinic, domle! Nu iese nimeni în stradă! Uite la unguri, au zis că închid internetul și au ieșit 100.000 de oameni în stradă„, îi dă dreptate altul.

Jandarmul calm, cu vestuță albastră de „Dialog Jandarmerie”, îi privește impasibil: „Oamenii au alte priorități. Suntem solidari cu colegul nostru și vom încerca să vă acordăm tot sprijinul pentru această… ăăă… comemorare„.

Într-adevăr, oamenii au alte priorități. Un tânăr mă oprește să mă întrebe ce se întâmplă. Îi zic: cu polițistul, cu Oprea. „Dar ce s-a întâmplat?”. Mă uit lung la el: „Nu urmărești știrile, nu?”. Răspunsul său negativ necesită un minut de lămuriri, în care îi explic ce s-a întâmplat, însă privirea sa pierdută mă face să înțeleg că e degeaba și că jandarmii chiar au pulsul exact al societății.

Crăciun a urnit oamenii către sediul Ministerului de Interne, sub supravegherea unor jandarmi extrem de manierați, care aveau să-l facă pe liderul Uniți Salvăm să îi complimenteze prin portavoce, câteva ore mai târziu: „Dacă ar fi mereu Jandarmeria așa…”.

„Girofar, girofar, către penitenciar”, „Oprea, nu reziști, nici cu mii de securiști” sau „Oprea asasin” au fost lozinci strigate în fața MAI, unde rândurile s-au îngroșat pe la 500-600 de oameni. Coloana a plecat apoi spre Piața Victoriei și s-a oprit în fața Guvernului, protestatarii strângându-se în jur de maximum 1.000. S-au întors apoi pe Calea Victorie, înapoi la MAI și la Universitate, iar până în ora 18.00 protestul luase sfârșit. A lipsit zvâcul unui protest furios, iar dacă nu ar fi fost marșul improvizat ad-hoc, manifestația s-ar fi stins rapid.

Jandarmii și polițiștii de la Rutieră au supravegheat și au coordonat coloana și traficul fără incidente și cu o prezență care, spre deosebire de alte mitinguri, abia dacă a fost simțită. Negociatorii luau direcțiile de la vorbitorii de la portavoci, pentru a ști încotro se va îndrepta lumea, apoi plecau în marș alături de coloana de protestatari, lejer. De altfel, numărul forțelor de ordine a fost redus, față de alte ocazii, însă au fost mult mai mulți jandarmi în civil și care au filmat.

La final, Alexandru Alexe, un alt lider al comunității Uniți Salvăm, a afișat un banner pe care scria: „Iliescu judecat pentru sângele vărsat”. „Ca să nu uităm!”, a mormăit protestatarul, dezamăgit parcă de faptul că pentru Oprea s-a făcut un protest, însă pentru clasarea dosarului Revoluției nu.

Gândul a transmis live-text protestul împotriva vicepremierului Gabriel Oprea:

UPDATE 18:00Protestul a luat sfârșit, la Universitate mai rămânând câteva persoane.

UPDATE 17:18 Protestatarii din București s-au întors la Universitate.

UPDATE 17:17 Peste 100 de motocicliști din mai multe județe ale Transilvaniei participă, duminică, în municipiul Cluj-Napoca, la un marș în memoria polițistului Bogdan Gigină, ei urmând să țină și un moment de reculegere în fața sediului Poliției Rutiere din oraș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Motocicliștii s-au adunat duminică, în jurul orei 15.30, pe platoul din fața Sălii Sporturilor „Horia Demian”, iar unii și-au lipit pe motociclete fotografia cu panglică de doliu a polițistului Bogdan Gigină.

Organizatorul marșului comemorativ, Paul Sorinca, a declarat că la manifestare participă motocicliști din județele Cluj, Alba, Satu Mare, Maramureș, Sălaj și Mureș.

UPDATE 17:11 Manifestanții au ajuns în fața Ministerului Afacerilor Interne

UPDATE 16.39 Protestatarii au plecat din fața Guvernului spre Piața Universității, în marș pe Calea Victoriei.

UPDATE 16:10 Manifestanții au ajuns în Piața Victoriei. Numărul lor este în jur de 1,000.

UPDATE 15:41 Protestatarii se îndreaptă spre Guvern, în marș pe Bd. Magheru

UPDATE 15:17 Numărul protestarilor a ajuns la aproape 500. Ei au ajuns în fața Ministerului de Interne

UPDATE 15:04 Aproape 300 de protestatari pleacă de la Universitate spre Ministerul de Interne.

UPDATE 14:30 Aproape 200 de persoane protestează la Universitate, cerând demisia lui Gabriel Oprea. Se scandează: „Demisia! Demisia”, „Interesul național, nu e Oprea la ciolan”, „Demnitate!”

Gabriel Oprea se află în a cincea zi de tăcere în cazul circumstanțelor în care circula marți seară în coloană oficială, al cărei drum era deschis de polițistul motociclist Bogdan Gigină, care și-a pierdut viața într-un accident, căzând într-o groapă pe strada Știrbei Vodă.

Colegii săi de partid au ieșit însă public, într-un atac furibund la adresa celor care îi cer demisia șefului lor.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, duminică, primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea polițistului Bogdan Gigină, care însoțea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, susținând că MAI și ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei. Cu toate acestea, joi, Poliția Capitalei a oferit câteva detalii lacunare, într-un comunicat de presă, deși inițial, marți seară, reprezentanții săi prezentaseră doar jumătate de adevăr: că Bogdan Gigină fluidiza traficul, fără să menționeze ceva de coloana oficială a lui Oprea.

În acest moment, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au în lucru un dosar penal pentru uciderea din culpă a lui Bogdan Gigină. Această anchetă trebuie să ofere răspunsuri la câteva întrebări esențiale: dacă Gabriel Oprea avea sau nu avea dreptul să folosească un dispozitiv de coloană oficială sau cu regim de prioritate și dacă activitatea sa de marți seară (plecarea de la o activitate în domeniul siguranței naționale, din zona Băneasa, conform comunicatului Poliției Capitalei) necesita deplasarea în regim de urgență – singura condiție prin care Oprea putea folosi coloană oficială, ca ministru, conform legii.

Tot duminică, președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție publică la acest scandal: „În legătură cu acest eveniment, am un singur comentariu de făcut: iată, suntem în cea de-a cincea zi și nu avem o luare de poziție oficială din partea Guvernului, așa ceva este inadmisibil. Opinia publică așteaptă lămuriri și îi poftesc de urgență în fața microfoanelor pe domnii Ponta și Oprea să dea aceste lămuriri, și nu mă refer aici la partea penală a accidentului în care, din nefericire, a murit un polițist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică și la lămuriri de ordin general”.

De asemenea, Cătălin Predoiu, lider PNL, i-a cerut duminică demisia de onoare lui Gabriel Oprea.

UNPR a ieșit la atac printr-un comunicat oficial, dar și pe Facebook, prin vocea consilierei de 23 de ani a lui Oprea, Alexandra Dobre, care acuză politizarea unui accident și îl laudă pe Gabriel Oprea pentru activitatea sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne