Mărturia directorului Black Cube: Dragomir spunea că Kovesi și Coldea au arestat oamenii lui Hellvig

Mărturia directorului Black Cube: Dragomir spunea că Kovesi și Coldea au arestat oamenii lui Hellvig
Publicat: 25/10/2016, 16:08

„Pe parcursul conversației Daniel specifică problema sa personală prin faptul că, dacă într-adevăr, Laura și Coldea ar fi scoși din funcțiile lor, atunci Daniel ar putea să-l schimbe pe Coldea în funcția numărul 2 în S.R.I. În continuare, Daniel menționează convorbiri sensibile ale sale cu americanii și precizează conversații ale lui Coldea din ultimul timp cu americanii și aceasta arată că el astăzi încă este „puternic în probleme”. (…) Daniel menționează că domnul Hellvig, șeful SRI-ului este o persoană corectă și onestă și dorește să conducă organizația așa cum trebuie. Laurei nu îi place de acesta. Hellvig a avut un grup de persoane, o echipă foarte apropiată de acesta și înainte de a fi numit șef al organizației Coldea și Laura i-au arestat pe toți. Astăzi Hellvig este singur în companie și desigur că nu o place pe doamna. Atunci cînd eu și Udi am întrebat dacă este prieten bun al lui Daniel, Daniel a răspuns cu un zîmbet că îl cunoaște. Adică deja ne-a dat de înțeles cine stă în spatele proiectului și adresarea către Firma Black Cube. Am înțeles că acel client care stă în spatele lui Daniel este de fapt Hellvig, șeful SRI-ului”, a spus Dan Zorrela, directorul Black Cube la audierea din cadrul comisiei rogatorii, și care este prezentată de jurnalistul Ion Cristoiu pe http://www.cristoiublog.ro/.

Potrivit mărturiei directorului Black Cube, acesta s-a întâlnit de două ori la București cu Daniel Dragomir, intermediar al întregii afaceri și fost director în cadrul SRI. Dragomir a menționat de mai multe ori că este vorba despre o acțiune sensibilă, iar documentele ar fi urmat să ajungă pe masa președintelui României înainte de reînvestirea Laurei Codruța Kovesi.

„Daniel precizează că există două luni pentru executarea proiectului, deoarece președintele trebuie să decidă despre renumirea lui Laura Kovesi la începutul lui Aprilie 2016, iar întîlnirea avut loc pe 02.2016, atunci am înțeles din aceasta că materialele se vor depune pe masa președintelui ca parte din probe pentru luarea de decizie în legătură cu renumirea lui Kovesi. (…) Ne-am întors în țară și nu s-a luat legătură cu Daniel Dragomir pe parcursul unei luni aproximativ, în jurul lui 07/03/2016 Daniel a luat legătura, la început prin mesaje WICKR, iar apoi prin convorbire pe silent phone, Daniel a precizat că este interesat să înceapă proiectul, s-a scuzat că i-a luat atît de mult timp pentru a reveni la noi, că este un proiect foarte sensibil și complex și că a avut nevoie de mult timp pentru a primi aprobările potrivite. Daniel a precizat că datorită timpului scurt care a rămas aproximativ trei săptămîni, a reușit să obțină aprobare de la SRI, ca noi să lucrăm în România ca „celulă” a S.R.I.-ului și vom putea efectua de acolo activități de accesare a e-mailurilor, iar aceasta vom face doar din România”, a mai declarat Dan Zorrela.

Directorul Black Cube susținea că Dragomir a revenit cu solicitarea ca materialul să fie predat în două săptămâni „deoarece președintele trebuie să decidă despre prelungirea numirii lui Kovesi. Iar atunci Daniel a scos un plic adițional, acest plic a conținut direcțiile și suspiciunile împotriva Laurei pe care vrea ca noi să le cercetăm”.

Documentul conținea suspiciuni legate de declarațiile de avere ale Laurei Codruța Kovesi, dacă acestea sunt integrale, modul în care a primit o funcție la o vârstă atît de tânără, precum și răzbunare personală față de procurorul anterior al DIICOT-ului, Alina Bica. Potrivit listei, trebuia verificată și suspiciunea de luare de mită a tatălui Laurei Codruța Kovesi în numele ei pentru a închide mai multe dosare, se mai arată în declarația publicată de juralistul Ion Cristoiu.

Cât privește o întâlnire directă dintre Zorella și clienții aflați în spatele afacerii, „Daniel răspunde că va vorbi cu clientul iar dacă clientul va dori atunci el se va bucura. După spusele lui Daniel nu este sigur că acest client va dori. Însă din punctul de vedere al lui Daniel s-ar bucura să ne facă cunoștință. Și precizează explicit, doar cu cei doi clienți. Din câte am înțeles el se referea că proiectul este foarte compartimentat și dacă ne vom întâlni cu cineva atunci va fi doar cu Hellvig sau cu președintele, el nu implică oficiali juniori din organizația S.R.I. în acest proiect”.

Directorul Black Cube a povestit anchetatorilor că fostul angajat al Serviciului Român de Informații a vorbit despre relațiile bune pe care le are cu premierul Moldovei și că are ușa deschisă la Putin. Pentru a verifica dacă toată operațiunea are susținere guvernamentală, așa cum susținea Dragomir, Zorella a apelat la Meir Dagan, fost director al Mossad. Directorul Black Cube i-a spus lui Dagan și despre sensibilitatea pe care o are operațiunea, și anume, ca totul să fie departe de omul doi din SRI, Florian Coldea. La câteva zile, susține Zorella, Dagan l-a asigurat că operațiunea este în regulă.

„Daniel mi-a spus că știe că am făcut verificări cu președintele firmei, Meir Dagan, care era o persoană importantă în ochii lui. Iar eu am zâmbit, un pic din incomoditate, dar Daniel a înțeles că este acceptat. Daniel a revenit și a spus că Hellvig ca șef al S.R.I.-ului aprobă această activitate a noastră, ca celulă care poate funcționa din România”.

Meir Dagan a decedat în martie 2016.

Pentru a demonstra cele spuse, Zorella a depus la dosar biletele de avion spre România, înregistrări ale discuției cu Dragomir, dar și rezervările la un hotel din România

Cât privește costurile, în prima fază, operațiunea valora 200.000-300.000 de lire, la care se adăuga și o primă de succes de 750.000 de lire sterline. Suma a fost însă redusă având în vedere că și perioada de strângere a datelor ajunsese de la două luni, la trei săptămâni.

„Am mers la Hilton, l-am întîlnit acolo pe Daniel. Mi-a spus hai să mergem la un loc liniștit. (…)Ne-am oprit lângă o casă cu gard mare din metal, la întrebarea ta nu erau locații de afaceri în zonă sau ceva aparte ci totul era case, case. (…)Daniel a vrut direct să termine povestea cu banii, mi-a adus un plic, și mi-a spus conform ratei de schimb de 1.3 este 149000 de euro. Mi-a spus te rog numără. Eu nu am vrut să număr. Am scos din pachetul mare, care a fost împărțită în cîteva teancuri mici. Erau acolo cîteva teancuri cu legături de cîte 10.000 euro în bancnote de o sută. Erau cîteva teancuri mari mari cu bancnote de 500 de euro. Mi s-a părut mai mult sau mai puțin rezonabilă suma și am înapoiat totul în plic și am băgat în geantă și gata am terminat cu banii”.

Weiner Ron și Geclowicz David, cei doi angajați ai Black Cube, care au încercat să spargă mailurile apropiaților lui Kovesi și să afle date despre aceștia, au acționat dintr-o cameră de hotel din București.

„La început au încercat o metodă care se numește „schiță fină” în lumea serviciilor de informații, care înseamnă trimiterea de e-mailuri către persoanele relevante fără însoțirea unei convorbiri telefonice. Din câte rețin, vineri, o zi înaintea arestului care a avut loc pe 01/04/2016, această metodă a reușit pentru e-mailul lui Liliana Sabău. După ce a fost epuizată schița fină am trecut la metoda mai avansată, în care am trimis de la un reporter imaginar un articol bun despre Laura Kovesi la mai mulți factori, printre care familia sa și persoane care au lucrat cu ea, în scopul de a reacționa la articol. Reporterul îi suna și le cerea o reacție la articol. Prin această metodă am reușit să obținem e-mailul lui Fusea Sorin, un fost oficial din D.N.A. cu Laura precum și e-mailul lui Eduard Kovesi, fostul soț al Laurei”, a recunoscut Zorella..

Weiner Ron și Geclowicz David au fost arestați pe data de 1 aprilie 2016, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice. La câteva luni au fost eliberați, iar potrivit unor surse judiciare, cei doi cetățeni israelieni au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că nici el, nici Președinția nu au fost implicați în acțiunea Black Cube nici formal, nici informal, afirmând că acuzațiile care i se aduc SRI sunt ”caraghioase” și că i-a cerut procurorului șef al DIICOT să lămurească integral speța.

Și SRI a anunțat luni că instituția respinge afirmațiile referitoare la implicarea conducerii în dosarul Black Cube, precizând că instituția a colaborat cu Parchetul pentru prinderea celor doi suspecți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?