MĂSURI. Fost judecător CCR, despre ce va fi în weekend: Intervenția în forță, limitată!

MĂSURI. Fost judecător CCR, despre ce va fi în weekend: Intervenția în forță, limitată!
Publicat: 13/05/2020, 16:19
Actualizat: 06/04/2021, 23:51

În acest weekend, autorităţile s-ar putea baza resonsabilitatea românilor că vor respecta măsurile de distanțare socială  măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Asta pentru că sunt mari şanse ca weekendul să fie unul fără restricţii, deoarece legea privind starea de alertă ar putea să nu intre în vigoare.

„Din păcate, vom avea un vid legislativ în acest weekend. Sigur că posibilităţile de a interveni în forţă, de coerciţie, sunt foarte limitate”, a spus, pentru Mediafax, fostul judecător CCR Toni Greblă.

Starea de urgență încetează pe 15 mai

„Am atras atenţia încă de acum două săptămâni, înainte să ajungem în această situaţie, prin faptul că Guvernul nu s-a hotărât nici în ultimul moment ce fel de măsuri să ia. Şi în funcţie de măsură, trebuia să vadă ce stare va fi instaurată”, a mai spus Toni Greblă.

Starea de urgenţă încetează din 15 mai, iar legea privind starea de alertă ar putea intra în vigoare abia luni. Legile intră în vigoare abia după 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Termenul de trei zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării şi expiră la ora 24:00 a celei de-a treia zi.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a explicat la GÂNDUL LIVE că legea Guvernului referitoare la starea de alertă va fi modificată și în Comisia juridică a Camerei Deputaților, precizând că „nu putem stabili o lege prin care să stabilim resticții foarte clare pe anumite domenii”.

De asemenea, acesta a explicat și de ce comisia din Senat a ales să scoată din forma inițială a legii articolul referitor la mitinguri și alte tipuri de întruniri.

GÂNDUL LIVE. „Noi facem practic o lege cadru pe care Guvernul poate institui sau nu stare de alertă și poate stabili intensitatea restrictițiilor”

„În acest moment, în Comisia Juridică e la Camera Deputaților, se află în dezbatere acest proiect, unde se vor face mai multe modificări la forma adoptată în Senat. Eu nu cred că noi trebuie să fim cei care liberalizăm foarte mult aceste restricții, să le relaxăm sau să permitem accesul nestingherit. Însă, noi facem practic o lege cadru pe care Guvernul poate institui sau nu stare de alertă și poate stabili intensitatea restrictițiilor. Nu putem stabili o lege prin care să stabilim restricții foarte clare pe anumite domenii”, a explicat Alfred Simonis la GÂNDUL LIVE.

Pe de altă parte, Daniel Fenechiu a declarat că Guvernul Orban trebuie să de o Ordonanță de Urgență prin care să se regementeze ce se va întâmpla în weekend.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult